Drie Vidi's voor vrouwen in de sterrenkunde en astrochemie - alsnog Vici voor Marc Verheijen

Deze artist’s impression toont de planeet die om de jonge ster Bèta Pictoris cirkelt. Deze exoplaneet is de eerste waarvan de rotatiesnelheid is gemeten. Zijn acht uur durende dag komt overeen met een equatoriale rotatiesnelheid van 100.000 km/uur –
Deze artist’s impression toont de planeet die om de jonge ster Bèta Pictoris cirkelt. Deze exoplaneet is de eerste waarvan de rotatiesnelheid is gemeten. Zijn acht uur durende dag komt overeen met een equatoriale rotatiesnelheid van 100.000 km/uur –

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft drie Vidi-beurzen toegekend aan de sterrenkunde en de astrochemie. Het gaat om Nathalie Degenaar (UvA), Elisa Constantini (SRON) en Annemieke Petrigani (UvA). Met de Vidi-beurs van maximaal 800.000 euro kunnen de wetenschappers een eigen, vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen. In totaal kende NWO 87 Vidi's toe. Vidi maakt samen met Veni en Vici deel uit van de Vernieuwingsimpuls van NWO. NWO maakte vandaag bekend dat prof. dr. Marc Verheijen (RuG), op grond van een bestuurlijke heroverweging, alsnog een Vici-subsidie krijgt. De Vici wordt toegekend voor het project ‘The panoramic Perspective on Gas and Galaxy Evolution’ dat in 2012 net buiten de geselecteerde projecten viel.

De vier wetenschappers krijgen de subsidie voor de volgende onderzoeksvoorstellen:

De eetlust van een neutronenster

Dr. N.D. (Nathalie) Degenaar (v), Universiteit van Amsterdam – Sterrenkunde

Neutronensterren behoren tot de meest extreme objecten in het heelal. Door hun gigantische zwaartekracht kunnen deze kannibalen gas van een nabijgelegen ster opslokken. De onderzoekers gebruiken astronomische waarnemingen om de eetpatronen van neutronensterren nauwkeurig in kaart te brengen.

Waar zijn de planeten van gemaakt?

Dr. E. (Elisa) Costantini (v), SRON, Astrophysics

Planeten zoals de aarde bevatten materialen die eens verspreid zijn in het interstellair medium. De onderzoekers gebruiken Röntgenspectroscopie om de chemie van dit oerstof te achterhalen en zo de vorming van planeten in andere zonnestelsels beter te begrijpen.

Vormen en formaten van buitenaardse organische moleculen

Dr. A. (Annemieke) Petrignani (v) UvA – Van ’t Hoff Institute for Molecular Sciences

Koolwaterstoffen zijn overal. De buitenaardse varianten spelen een belangrijke rol in de vorming van sterren en planeten en mogelijk leven. De onderzoekers gaan de infrarode karakteristieken in het laboratorium meten om de buitenaardse vormen en formaten te kunnen bepalen.

The panoramic Perspective on Gas and Galaxy Evolution

Prof. dr. M.A.W. (Marc) Verheijen (m), RUG – Astronomie
Met behulp van een innovatieve camera (APERITIF) speciaal gebouwd voor de Westerbork radio telescoop, wordt in de komende 5 jaar het waterstofgas in en rond tienduizenden sterrenstelsels bestudeerd. Dankzij het zeer grote blikveld van APERTIF worden uitgestrekte gebieden van het heelal voor het eerst in kaart gebracht en daarmee de belangrijke rol van het waterstofgas in de evolutie van sterrenstelsels in de laatste 3 miljard jaar.

In de Vidi-ronde van 2014 dienden in totaal 509 onderzoekers een ontvankelijk onderzoeksproject in voor financiering. Daarvan zijn er 87 gehonoreerd. Dat komt neer op een honoreringspercentage van 17% in deze ronde. Van de laureaten zijn er 60 man en 27 vrouw. 

Meer informatie bij NWO