Drie Vidi's voor astronomisch onderzoek

Geoffrey Compère, Elmar Körding en Shin’ichiro Ando zijn door de NWO gelauwerd met een Vidi financiering. Deze eer is hun toegekend voor onderzoek naar respectievelijk zwarte gaten, donkere materie en witte dwergen.

Revealing dark matter with gamma rays
Dr. S. (Shin’ichiro) Ando, UvA – Instituut voor Theoretische Fysica (ITFA)

Donkere materie heeft veruit een dominant aandeel in de totale hoeveelheid materie in het universum. De samenstelling van deze materie is echter nog onbekend. Voor dit onderzoek zullen onderzoekers gebruik maken van gamma straling om haar eigenschappen te bepalen. Theoretische modellen en telescoop data zullen worden vergeleken om kenmerken van deze raadselachtige materie te vinden.

Wat is er in een zwart gat?
Dr. G. (Geoffrey) Compère, UvA – Natuurkunde

Zwarte gaten zijn de meest eenvoudige objecten die worden beschreven door zowel de zwaartekracht als de kwantummechanica. Dit onderzoek richt zich op het begrijpen van de structuur van deze objecten en ontwikkelt hiervoor een nieuwe methode.

White dwarfs twinkle like black holes
Dr. E.G. (Elmar) Körding, RU – Astrophysics

Op het eerste gezicht lijken witte dwergen en zwarte gaten weinig met elkaar gemeen te hebben. Maar beide trekken materie aan en stoten straalstromen van gas uit in de ruimte. De onderzoekers zullen de gelijkenissen tussen deze objecten bestuderen om het effect van relativiteit te kunnen begrijpen.

Lijst met Vidi laureaten