Drie UvA astronomen ontvangen Veni-subsidie

Den Haag, 5 augustus 2008

Drie astronomen van de Unversiteit van Amsterdam hebben een Veni-subsidie toegekend gekregen. De gelukkigen zijn: Atakan Gürkan, Jason Hessels en David Russel. Met deze subsidie van maximaal 208.000 euro per onderzoeker kunnen de jonge, pas gepromoveerde wetenschappers drie jaar onderzoek doen en ideeën ontwikkelen.

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft dit jaar 116 Veni-subsidie toegekend, waarvan drie in het vakgebied astronomie. In totaal schreven 644 onderzoekers een onderzoeksvoorstel.

Atakan Gürkan gaat onderzoek doen naar recent ontdekte zeer jonge sterren rond een groot zwart gat in het centrum van de Melkweg en planeten buiten ons eigen zonnestelsel. Er zijn opvallende fysische overeenkomsten tussen deze systemen. Het doel van dit project is het ontdekken van de oorsprong en mogelijk ook het lot van deze systemen.

Jason Hessels gaat met de LOFAR radiotelescoop op zoek naar nieuwe pulsars. Pulsars hebben de hoogste dichtheden, de sterkste magnetische velden, en de snelste rotatieperioden van alle waargenomen sterren. Met de LOFAR radiotelescoop zal Hessels honderden nieuwe pulsars ontdekken die hij zal gebruiken om de pulsarbevolking van het melkwegstelsel en de extreme fysica van pulsars te bestuderen.

David Russell onderzoekt jets in de buurt van zwarte gaten. Zwarte gaten zijn de meest fysiek extreme objecten in het universum. Jets - ‘straalstromen' en de snelste objecten in het universum - worden voortgestuwd in de buurt van zwarte gaten. Russell onderzoekt hoe deze jets ontstaan en de wijze waarop ze het universum opwarmen.