Drie sterrenkundigen krijgen financiering uit NWO-middelgroot

Deze foto is een combinatie van een achtergrondfoto, gemaakt door Hubble van NASA en ESA (blauw/groen) en een nieuwe, zeer diepe ALMA-opname van hetzelfde gebied (oranje en omcirkeld). Alle objecten die ALMA ziet blijken zware, sterren-vormende sterrenste
Deze foto is een combinatie van een achtergrondfoto, gemaakt door Hubble van NASA en ESA (blauw/groen) en een nieuwe, zeer diepe ALMA-opname van hetzelfde gebied (oranje en omcirkeld). Alle objecten die ALMA ziet blijken zware, sterren-vormende sterrenste

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft in het programma Investeringen NWO-middelgroot drie projecten aan sterrenkundigen toegekend op het terrein van de exacte wetenschappen. Veel onderzoekers zijn voor hun werk afhankelijk van grote apparaten. Met Investeringen NWO-middelgroot financiert NWO voorzieningen die voor individuele groepen vaak te kostbaar zijn. 

Wetenschappers in binnen- en buitenland beoordeelden de voorstellen. De volgende drie voorstellen zijn gehonoreerd:

Op zoek naar tweeling Aarde
Prof.dr. [Ignas] Snellen, m, 06-06-1970, Universiteit Leiden, Sterrewacht Leiden.
Met dit project bouwt Nederland mee aan de meest nauwkeurige en stabiele spectrograaf in de wereld, welke zal worden ingezet voor een unieke zoektocht naar tweeling Aardes, en voor nader onderzoek aan planeten die worden ontdekt door de NASA TESS en ESA PLATO satellieten.
Toe te kennen budget: € 300.000

De multitasking-telescoop
dr. J.W.T. (Jason) Hessels, m, 22-02-1979, ASTRON/UvA.
LOFAR is ‘s werelds grootste laagfrequente radiotelescoop, met antennes verspreid over heel Nederland en Europa. De onderzoekers gaan het `brein’ van LOFAR vervangen om meerdere soorten astronomische waarnemingen tegelijk te doen. Daarmee wordt LOFAR nog efficiënter, productiever en nauwkeuriger.
Toe te kennen budget: € 396.000

4MOST werpt licht op de dynamica van het universum
Contact: Prof. Dr. A. (Amina) Helmi, f, 06-10-1970, University of Groningen, Kapteyn Astronomical Institute. 
Met de gebundelde krachten van de Gaia satelliet en de 4MOST spectrograaf in Chili, kunnen de onderzoekers de massa verdeling en de geschiedenis van onze Melkweg bepalen en licht werpen op de donkere kant van het Heelal.
Toe te kennen budget: € 255.000

Met Investeringen NWO-middelgroot wil NWO investeringen in onderzoeksinfrastructuur aanmoedigen en steunen. NWO betaalt maximaal 75 procent van de kosten van de investering. De instelling waaraan het onderzoek wordt uitgevoerd draagt minimaal 25 procent bij. De bijdrage van NWO dit jaar varieert van 110.000 tot 500.000 euro.

Oorspronkelijke persbericht