Dit is er te zien in maart 2023

De maand maart is ideaal om naar de sterren te kijken. Het is namelijk nog steeds vroeg in de avond donker omdat de zomertijd nog niet is ingegaan. Bovendien is het vaak wat minder koud dan in de wintermaanden. Kijk deze maand onder andere naar de planeten Venus, Jupiter, Mars en naar de sterrenbeelden Leeuw, Maagd, Stier (met Zevengesternte), Schorpioen en Tweelingen.

Als de lente (en de herfst) begint, staat de aardas recht. Daardoor duren dag en nacht overal op aarde twaalf uur. (c) Blueshade / Lies van Rompaey via Wikimedia CC-BY-SA 3.0
Als de lente (en de herfst) begint, staat de aardas recht. Daardoor duren dag en nacht overal op aarde twaalf uur. (c) Blueshade / Lies van Rompaey via Wikimedia CC-BY-SA 3.0

1 maart: Venus en Jupiter dicht bij elkaar (west)
Een spectaculaire planeetsamenstand: vroeg in de avond, vanaf 19.30 uur, zie je de heldere planeten Venus en Jupiter heel dicht bij elkaar staan, vrij laag boven de westelijke horizon. Venus (de helderste van de twee) staat direct rechts van Jupiter.

5 maart: Regulus (Leeuw) onder maan
Wijde samenstand van de maan en de ster Regulus in het sterrenbeeld Leeuw, op enige afstand onder de maan. Kijk rond 20.30 uur in het oostzuidoosten.

9 maart: Spica (Maagd) linksonder maan
Vrij wijde samenstand van de maan en de ster Spica, de hoofdster van het Dierenriemsterrenbeeld Maagd, op geruime afstand linksonder de maan. Tegen middernacht zie je de twee hemellichamen boven de zuidoostelijke horizon.

11 maart: Mars tussen de horens van de Stier
De rode planeet Mars staat vanavond exact tussen de sterren Elnath en Zèta Tauri, de twee horens van de Stier. Kijk rond 20.30 uur, heel hoog in het zuidwesten.

14 maart: Antares (Schorpioen) rechts van maan
Om 05.30 uur, als het begint te schemeren, zie je vrij laag in het zuiden de afnemende maan met direct rechts daarvan de ster Antares in het sterrenbeeld Schorpioen.

17 maart: Jupiter laag in westen
Een uur na zonsondergang, als het nog flink schemert, kun je laag in het westen de planeet Jupiter nog net zien. Verwar Jupiter niet met Venus, die veel helderder is en hoger aan de hemel staat.

20 maart: Begin van de lente (dag en nacht even lang)
Begin van de astronomische lente: om 22.24 uur beweegt de zon van zuid naar noord over de evenaar. Rond deze datum duren dag en nacht overal op aarde even lang.

24 maart: Maansikkel dichtbij Venus
Fraaie samenstand van de maansikkel en de heldere planeet Venus. De twee hemellichamen zijn tijdens de avondschemering al zichtbaar; om 20.30 uur, als het echt donker is geworden, staan ze nog steeds vrij hoog boven de westlijke horizon.

25 maart: Zevengesternte boven maan
Vanavond staat het Zevengesternte, de bekende sterrenhoop in de Stier, vrijwel recht boven de wassende maan. Kijk rond 21.30 uur, hoog aan de westelijke hemel.

26 maart: Zomertijd: klok een uur vooruit
Invoering van de zomertijd. Om 02.00 uur gaat de klok één uur vooruit, van 02.00 uur Midden-Europese Tijd (MET) naar 03.00 uur Midden-Europese Zomertijd (MEZT). Abeelding: Rei Artur MmichaelDr CC-BY-SA 3.0 via Wikimedia.

28 maart: Mars rechtsonder halve maan
Vanavond is een mooie samenstand zichtbaar van de vrijwel half verlichte maan en de planeet Mars, op kleine afstand rechtsonder de maan. Tussen 22.00 en 22.30 uur staat het duo hoog in het westzuidwesten.

30 maart: Castor en Pollux (Tweelingen) rechts van maan
Castor en Pollux in de Tweelingen staan vanavond pal rechts van de maan. Bekijk de groepering vanaf 22.00 uur, hoog aan de zuidwestelijke hemel.