Dit is er te zien in februari 2023

Begin februari kun je goed op zoek naar de Winterzeshoek. En eind februari staan Jupiter, Venus en de maan op een rij.

De Winterzeshoek
De Winterzeshoek

Check onze agenda voor de publieksavonden bij de universiteiten in Leiden, Amsterdam (UvA), Groningen en Nijmegen. En kijk op onze pagina met sterrenwachten voor links naar sterrenwachten bij jou in de buurt.

1 februari: Maan omringd door Winterzeshoek
De wassende maan wordt vannacht omringd door de heldere sterren van de Winterzeshoek: Capella in het sterrenbeeld Voerman, Castor (en Pollux) in de Tweelingen, Procyon (Kleine Hond), Sirius (Grote Hond), Rigel (Orion) en Aldebaran (Stier).

3 februari: Pollux en Castor boven maan
Vlak boven de maan staat de heldere ster Pollux in het sterrenbeeld Tweelingen; iets hoger zie je Pollux’ tweelingbroer Castor. Bekijk de samenstand rond 22.00 uur, hoog aan de zuidoostelijke hemel.

5 februari: Regulus (Leeuw) linksonder volle maan
Halverwege de avond staat de volle maan hoog aan de oostzuidoostelijke hemel; op flinke afstand linksonder de maan is Regulus te zien, de blauwwitte hoofdster van het Dierenriemsterrenbeeld Leeuw.

Tijdsvereffening-credit-PetitRobert-via-Wikimedia-CC-BY-SA-3011 februari: Zon pas om 12.54 op hoogste punt
Vandaag is de tijdsvereffening het grootst. De zon is in Utrecht pas om 12.54 uur op zijn hoogste punt in plaats van om 12.40 uur. Dit komt door ellipsvormige aardbaan en de scheve stand van de aardas. (c) PetitRobert via Wikimedia [CC-BY-SA 3.0]

14 februari: Antares (Schorpioen) linksonder maan
Samenstand van de afnemende maan en de oranje hoofdster Antares in het Dierenriemsterrenbeeld Schorpioen, op enige afstand linksonder de maan. Bekijk het duo rond 06.30 uur, vrij laag in het zuiden.

17 februari: Jupiter en Venus in westen (avond)
De komende week zijn er aan het begin van de avondschemering twee heldere ‘sterren’ aan de westzuidwestelijke hemel te zien: de planeten Jupiter (linksboven) en Venus (rechtsonder). In de loop van de tijd wordt hun onderlinge afstand snel kleiner.

23 februari: Maan, Jupiter, Venus op een rij
De maansikkel en de planeten Jupiter en Venus staan vanavond vrijwel op één rij. Bekijk de groepering vanaf 19.00 uur, in het westzuidwesten.

27 februari: Mars linksboven half verlichte maan
Eerste Kwartier (09.05 uur). Op kleine afstand linksboven de half verlichte maan is de rode planeet Mars zichtbaar. Bekijk de samenstand rond 21.00 uur, hoog aan de zuidwestelijke hemel.