Dit is er te zien in april

In april worden de nachten steeds korter, maar gelukkig wordt het ook steeds warmer. Venus staat dichtbij het Zevengesternte, Mercuris is even in de avondschemering zichtbaar, Mars is 's avonds te zien, Saturnus in de ochtend, en de meteorenzwerm Lyriden wordt niet gestoord door de maan.

Er is in april ook een zonsverduistering. Helaas alleen zichtbaar in Australië en aanpalende landen.
Er is in april ook een zonsverduistering. Helaas alleen zichtbaar in Australië en aanpalende landen.

1 april: Regulus (Leeuw) linksonder maan
De ster Regulus in het sterrenbeeld Leeuw staat vanavond linksonder de maan. Bekijk de wijde samenstand rond 23.00 uur, hoog aan de zuidelijke hemel.

6 april: Spica (Maagd) rechts van volle maan
’s Avonds rond 23.00 uur staat de maan in het zuidoosten. Op kleine afstand rechts van de maan is de ster Spica te zien, de hoofdster van Maagd.

8 april: Venus dichtbij Zevengesternte
Venus staat in het westen dicht bij het Zevengesternte, de bekende sterrenhoop in het sterrenbeeld Stier. Kijk vanaf 22.00 uur. Gebruik een verrekijker voor een veel mooiere aanblik.

11 april: Mercurius laag in westen
De kleine planeet Mercurius bereikt vandaag zijn grootste schijnbare afstand ten oosten van de zon. Vanaf 21.30 uur, is de planeet goed zichtbaar, laag boven de westnoordwestelijke horizon. Venus is helderder en staat een stuk hoger.

14 april: Mars dicht bij Mebsuta (Tweelingen)
Mars staat vanavond aan de hemel extreem dicht bij de ster Mebsuta in het sterrenbeeld Tweelingen. Kijk rond 22.30 uur, hoog in het westen, en gebruik eventueel een verrekijker.

16 april: Saturnus linksboven maan
Rond 06.00 uur, als het al volop schemert, komt de afnemende maan op in het oostzuidoosten. Op vrij kleine afstand linksboven de maan moet de planeet Saturnus zichtbaar zijn. Gebruik een verrekijker.

20 april: Zonsverduistering in Australië
Vanaf de uiterste westpunt van Australië, het oosten van Timor en het westen van Papoea-Nieuw-Guinea is vandaag een totale zonsverduistering zichtbaar. In Noordwest-Europa is helaas niets te zien.

22 april: Meteorenzwerm Lyriden (gunstig, want geen maanlicht)
Maximum van de Lyriden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Lier. De waarnemingsomstandigheden zijn gunstig: het is net Nieuwe Maan geweest, dus er is geen storend maanlicht. Check hemel.waarhemen.com voor meer info.

23 april: Venus rechtsonder maan
Prachtige samenstand van de maansikkel en de planeet Venus, op kleine afstand rechtsonder de maan. Tussen 22.30 en 23.00 uur prijken de twee hemellichamen aan de westnoordwestelijke hemel.

25 april: Mars links van maan
Vanavond is er een mooie samenstand zichtbaar van de maan en de rode planeet Mars, links van de maan. Om 23.00 uur staan de twee hemellichamen hoog boven de westelijke horizon, in het sterrenbeeld Tweelingen.

26 april: Maan bij Mars en Castor en Pollux
Rechtsboven de maan staan de sterren Pollux en Castor in het sterrenbeeld Tweelingen. Iets lager aan de hemel is de planeet Mars heel opvallend. Kijk rond 23.00 uur in het westen.

29 april: Regulus (Leeuw) onder maan
Op kleine afstand onder de wassende maan staat de ster Regulus in het sterrenbeeld Leeuw. Bekijk de samenstand rond 23.00 uur, hoog aan de zuidelijke hemel.