Descartes-Huygensprijs voor sterrenkundige Lex Kaper

De Nederlandse sterrenkundige Lex Kaper (Universiteit van Amsterdam) krijgt de Descartes-Huygensprijs 2019. Dat heeft de KNAW bekendgemaakt. Hij ontvangt de prijs voor zijn onderzoek en bijdrage aan de Frans-Nederlandse samenwerking. Met de prijs van € 23.000 kan Kaper de onderzoekssamenwerking met Frankrijk intensiveren. 

Descartes-Huygensprijs voor sterrenkundige Lex Kaper

Lex Kaper (53) is hoogleraar Sterrenkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Hij onderzoekt de vorming, evolutie en dood van zware sterren. Ook ontwikkelt hij sterrenkundige instrumenten. Kaper stond onder andere aan de wieg van X-shooter, ‘s werelds meest gevoelige spectrograaf (een instrument dat licht in verschillende kleuren opsplitst). Op dit moment is hij betrokken bij de ontwikkeling van MOSAIC. Dat is een multi-object-spectrograaf die op de in aanbouw zijnde Extremely Large Telescope moet komen.

Bij de ontwikkeling van MOSAIC werkt Kaper werkt samen met het Meudon Observatory in Parijs. Deze samenwerking leverde ook al aantal belangrijke wetenschappelijke publicaties op. Inmiddels is Kaper met de Fransen bezig om een Europees opleidings- en uitwisselingsnetwerk voor studenten en postdocs op te zetten. 

Over de Descartes-Huygensprijs
De jaarlijkse Descartes-Huygensprijs is in 1995 ingesteld door de Franse en Nederlandse regering. De prijs is bestemd voor excellente wetenschappelijk onderzoekers en hun bijdrage aan de Nederlands-Franse samenwerking. Nederland kiest de Franse laureaat (dit jaar Julien Barc, een onderzoeker gespecialiseerd in hart- en vaatziekten). Frankrijk zorgt voor een laureaat uit Nederland. Het aan de prijs verbonden geldbedrag van € 23.000 is bestemd voor een verblijf als gastonderzoeker in Nederland, respectievelijk in Frankrijk. De uitreiking van de Descartes-Huygensprijs 2019 is op 5 februari 2020 in Parijs op de residentie van de ambassadeur van het Koninkrijk der Nederlanden.

English version at website UvA

Bron: KNAW