Descartes-Huygensprijs voor Franse astronoom François Hammer

Descartes-Huygensprijs voor Franse astronoom François Hammer
François Hammer en Ieke Moerdijk ontvangen op maandag 3 april 2012 de Descartes-Huygensprijs. Zij krijgen de prijs voor hun excellente onderzoek en hun bijdrage aan de Frans-Nederlandse samenwerking. De prijs, een geldbedrag van 23.000 euro, is bestemd voor een verblijf als gastonderzoeker in Nederland, respectievelijk in Frankrijk. De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) reikt de Descartes-Huygensprijs sinds 1995 jaarlijks uit.


François Hammer (1958) is op dit moment de belangrijkste Franse wetenschapper op het gebied van optisch/nabij-infrarood instrumentatie. Hij is vermaard om zijn kennis over de vorming van sterrenstelsels. Hammer is sinds 1987 werkzaam bij het Observatoire de Paris waar hij dankzij zijn wetenschappelijke publicaties behoort tot een van de meest geciteerde wetenschappers. De Descartes-Huygensprijs stelt hem in staat een aantal werkbezoeken af te leggen aan het Sterrenkundig Instituut Anton Pannekoek van de Universiteit van Amsterdam en voordrachten te geven aan de andere drie instituten verbonden aan de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA).

Ieke Moerdijk (1958) is hoogleraar Algebra en Topologie aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Radboud Universiteit Nijmegen.

De Descartes-Huygensprijs is ingesteld door de Franse en Nederlandse regeringen. De prijs wordt sinds 1995 toegekend aan wetenschappelijke onderzoekers voor hun excellente onderzoek en hun bijdrage aan de Nederlands-Franse samenwerking. Beurtelings komen de vakgebieden geestes- en sociale wetenschappen, natuurwetenschappen en levenswetenschappen aan bod. Het te winnen geldbedrag van 23.000 euro is bestemd voor een verblijf als gastonderzoeker in Nederland, respectievelijk in Frankrijk. De KNAW kiest de Franse kandidaat en de Académie des sciences, of de Académie des sciences morales et politiques wanneer het de geestes- en sociale wetenschappen betreft, kiest de Nederlandse kandidaat.

KNAW