Derde editie Sterrenkunde Olympiade van start

Derde editie Sterrenkunde Olympiade van start
Op 31 januari is de Nederlandse Sterrenkunde Olympiade 2009 van start gegaan. Nederlandse middelbare scholieren kunnen tot 11 april in een eerste ronde de opgaven maken en inzenden die te vinden zijn op de website www.sterrenkundeolympiade.nl. De twintig beste deelnemers zullen worden uitgenodigd voor de vervolgronde: een masterclass aan de Rijksuniversiteit Groningen, die in juni zal plaatsvinden. Deze week wordt afgesloten met een finale. De hoofdprijs is een reis naar La Palma (Canarische Eilanden), waar de winnaar zelf waarnemingen gaat doen met een professionele telescoop.

De scholieren worden met de opgaven uitgedaagd hun kennis van de natuur- en wiskunde te gebruiken in vraagstukken over bijvoorbeeld ons eigen zonnestelsel, de structuur van de Melkweg, de oerknal en planeten buiten ons zonnestelsel. De olympiade is bedoeld om leerlingen enthousiast te maken voor de sterrenkunde. Matthijs van der Wiel, voorzitter van het organiserend comité: “Hoe kunnen we het heelal waarin we leven begrijpen met de bekende natuurwetten? Kloppen die wetten wel? Iedereen die zich dit wel eens afvraagt, is al bezig met sterrenkunde”. Deze olympiade bouwt voort op de eerdere succesvolle edities die een aantal scholieren hebben geïnspireerd om sterrenkunde te gaan studeren. “De Nederlandse sterrenkunde hoort bij de wereldtop, en wij willen dat graag uitdragen op middelbare scholen."

De derde editie van de Nederlandse Sterrenkunde Olympiade, in het
Internationaal Jaar van de Sterrenkunde, wordt georganiseerd door docenten en studenten van de Rijksuniversiteit Groningen. In het comité van aanbeveling van de olympiade zitten onder anderen de astronaut André Kuipers, ir. drs. Friso van Oranje MBA (directeur TNO Space) en prof. dr. Frans Zwarts (rector magnificus Rijksuniversiteit Groningen).