De Sterrennacht van Van Gogh in Artis Planetarium

De Sterrennacht van Van Gogh in Artis Planetarium
Artis en het Van Gogh Museum presenteren op vrijdag 3 april een bijzonder evenement. In het kader van het Internationaal Jaar van de Sterrenkunde wordt de sterrenhemel geprojecteerd zoals Van Gogh die gebruikt heeft als inspiratie voor zijn meesterwerk De Sterrennacht. `Van Gogh was een groot natuurkenner, die bijna altijd op basis van de werkelijkheid schilderde.’ aldus Sjraar van Heugten, hoofd collecties van het Van Gogh Museum. Samen met wetenschapsjournalist Govert Schilling vertelt Sjraar van Heugten deze avond alles over de avond- en nachtwerken van Vincent van Gogh.

In Nederland wordt met deze avond in het Artis Planetarium het startschot gegeven voor het Weekend van de Sterren. In NEMO vindt op 4 en 5 april de publieksmanifestatie ‘Laat je verleiden door de sterren’ plaats. Ook de landelijke sterrenkijkdagen worden in deze periode gehouden.

Het is precies 400 jaar geleden dat de Italiaanse sterrenkundige Galileo Galilei voor het eerst een telescoop op de sterrenhemel richtte en daarbij ontdekkingen deed die ons wereldbeeld voorgoed veranderden. Om dit startpunt van de moderne astronomie te vieren, hebben de Verenigde Naties het jaar 2009 uitgeroepen tot Internationaal Jaar van de Sterrenkunde. Onder het motto 'Het heelal: ontdek het zelf!' vieren zo'n 135 landen het sterrenkundejaar. Daarbij is er ook aandacht voor de sterrenkunde als inspiratiebron voor kunstenaars.

Een toegangskaart voor deze bijzondere avond kost € 8,50 en leden van Artis betalen slechts € 5,00. Op vertoon van het toegangskaartje krijg je bovendien 20% korting op de tentoonstelling in het Van Gogh Museum, waar De Sterrenacht te zien is. Toegangskaarten zijn te koop aan de kassa van Artis en kunnen ook gereserveerd worden via planetarium@artis.nl.

Het Artis Planetarium is vrijdag 3 april vanaf 19.30 geopend. Het programma start om 20.00 uur en is omstreeks 22.00 uur afgelopen.

Tot en met 7 juni 2009 is de tentoonstelling Van Gogh en de kleuren van de nacht te zien in het Van Gogh Museum in Amsterdam. Het is de eerste expositie die gewijd is aan voorstellingen van de avond en de nacht van Vincent van Gogh (1853-1890) met topstukken zoals De aardappeleters, De sterrennacht en Eugene Boch.

Artis
Van Gogh Museum
Internationaal Jaar van de Sterrenkunde