De sterren van de hemel

De sterren van de hemel
Momenteel is in Huis Marseille de tentoonstelling First Light: Fotografie & Astronomie te zien, waarin bijzondere historische foto's worden gecombineerd met de meest spectaculaire beelden gemaakt door bekende (ruimte)telescopen zoals de Hubble. In het kader hiervan vindt op zondag 11 april in Felix Meritis een middag plaats over de relatie tussen kunst (beeldvorming) en sterrenkunde.

Op het programma staan lezingen van Peter Barthel (hoogleraar astrofysica Rijksuniversiteit Groningen), Huib Zuidervaart (Huygens Instituut), Rob van Gent (NWO onderzoeker project Nederlandse Hemelcartografie /Universiteit Utrecht), Huib Henrichs (sterrenkundige UvA/VU), Saskia Asser (conservator Huis Marseille). Aan bod komen o.a. oude hemelkaarten, het astronomisch observatorium van Felix Meritis en de geheimen van het fotografisch astronomisch erfgoed.

Tevens vindt een ‘huwelijk' plaats tussen muziek en sterrenkunde: de uitvoering van een aantal op de astronomie geïnspireerde composities door Huib Henrichs en het vermaarde Grieg Pianoduo (bestaande uit pianisten Elles van der Heiden en Siebert Nix).

Na afloop van het middagprogramma gaat het evenement verder in Huis Marseille met een bezoek aan de tentoonstelling 'First Light'.

Deze dag wordt georganiseerd door Huis Marseille samen met de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA), Felix Meritis en Stichting Academisch Erfgoed (SAE).

Meer info en reserveringen via Felix Meritis