Dag 3 - Happen naar adem

Dag 3 - Happen naar adem

ALMA-transportvoertuig Otto from Universe Awareness on Vimeo.

Vandaag wordt de nieuwe ALMA-telescoop in Noord-Chili officieel geopend, maar gister mochten de meer dan 100 aanwezige journalisten al een kijkje nemen op het ALMA-basiskamp én op de Chajnantor-hoogvlakte, waar nu al 54 ALMA-telescoopschotels staan.

Op het ALMA-basiskamp zijn de Amerikaanse, Japanse en Europese schotels in elkaar gezet en getest, vóórdat Otto of Lore hen naar de hoogvlakte bracht. En soms moet er een schotel terug voor reparatie of onderhoud. De transportvoertuigen zijn gigantische apparaten met 28 wielen. Een personenauto zou er zo onderdoor kunnen rijden. Speciaal voor de journalisten reed Otto vanmiddag een rondje over het basiskamp.

ALMA telescopes moving from Universe Awareness on Vimeo.

Eerder op de dag brachten de journalisten een bezoek aan de Chajnantor-hoogvlakte in de Andes. De tocht voerde door een adembenemend landschap met na iedere bocht weer een nieuwe verrassing: metershoge cactussen, groepjes ezels en vicuña's, en prachtige vergezichten met hoge vulkanen.

Eenmaal aangekomen op ruim 5000 meter hoogte, wachtte de grootste verrassing van de ochtend: een letterlijk adembenemende blik op de telescoopschotels, die alle kanten op draaiden.

Ademhalen is moeilijk op deze hoogte. Er zit nog maar weinig zuurstof in de lucht, en zodra je je te veel inspant, leidt dat tot duizeligheid, hoofdpijn of misselijkheid. Nadenken gaat steeds langzamer, en sommige verslaggevers kwamen niet meer uit hun woorden! Gelukkig werd iedereen steeds goed gecontroleerd, en waren er flesjes met zuurstof beschikbaar.

Eenmaal terug op het zonnige en warme ALMA-basiskamp, dat op 'slechts' 3000 meter ligt, was er tijd voor interviews met astronomen en ingenieurs die met ALMA werken. Journalisten van over de hele wereld wilden praten met ALMA-directeur Thijs de Graauw en sterrenkundige Ewine van Dishoeck. De Nederlandse sterrenkunde-journalist Govert Schilling vertelde over ALMA voor het NOS-Jeugdjournaal. Kijken op woensdag!

Bron: UNAWE

Door: Marieke Baan/www.astronomie.nl