Cornelia Pabst (Sterrewacht Leiden) ontvangt Rubicon van NWO

24 onlangs gepromoveerde onderzoekers gaan onderzoek doen aan buitenlandse onderzoeksinstellingen met een Rubicon-financiering van NWO. Een van hen is Cornelia Pabst van de Sterrewacht Leiden (Universiteit Leiden). Het programma Rubicon is bedoeld om jonge, veelbelovende wetenschappers de mogelijkheid te geven internationale onderzoekservaring op te doen.

De Tarantulanevel bevat veel meer zware sterren dan voor mogelijk werd gehouden. (c) NASA, ESA, P. Crowther (University of Sheffield)
De Tarantulanevel bevat veel meer zware sterren dan voor mogelijk werd gehouden. (c) NASA, ESA, P. Crowther (University of Sheffield)

Pabst gaat voor twee jaar naar Instituto de Física Fundamental, Consejo Superior de Investigaciones Scientíficas. De titel van haar onderzoeksprogramma luidt: Draken in de Melkweg: Een panchromatische observationele studie van stellaire terugkoppeling in stervormingsgebieden. Massarijke sterren verstoren het omliggende medium door straling en stellaire winden. Deze terugkoppeling is cruciaal voor de evolutie van een sterrenstelsel. Pabst zal door middel van spectroscopische waarnemingen van emissielijnen stellaire terugkoppeling en de voorwaarden ervoor bestuderen.

Ervaring in het buitenland is voor veel wetenschappers een belangrijke stap in hun carrière. De Rubiconbeurs maakt het voor de jonge onderzoekers mogelijk om hun onderzoek te doen aan buitenlandse. 

NWO