Britse prijzen voor Nijmeegse zwartegatenonderzoekers

De Britse Royal Astronomical Society (RAS) heeft Monika Mościbrodzka en Heino Falcke (beide Radboud Universiteit) elk afzonderlijk geëerd voor hun onderzoek naar zwarte gaten. Mościbrodzka ontvangt de Eddington-medaille, een eerbetoon voor theoretisch onderzoek. Falcke krijgt de Herschel-medaille, een waardering voor waarnemingsonderzoek.

Monika Mościbrodzka. (c) Monika Mościbrodzka
Monika Mościbrodzka. (c) Monika Mościbrodzka

Monika Mościbrodzka was een van de coördinatoren van de EHT Polarimetry Working Group die in 2021 de eerste afbeelding van het zwarte gat in M87 in gepolariseerd licht publiceerde. Ze is coördinator van de EHT-theorie werkgroep en was lid van de EHT Wetenschapsraad. Eerdere winnaars van de Eddington-medaille zijn onder andere George Lemaitre (oerknaltheorie), Stephen Hawking en Nobelprijswinnaar Roger Penrose.

Falcke is medeoprichter van de EHT en momenteel bestuurslid van de EHT. Hij muntte de term 'schaduw van een zwart gat' en voorspelde al in 200 de vorm van de schaduw die in 2019 zou worden waargenomen. Eerdere ontvangers van de Herschelmedaille zijn onder andere pulsarontdekker Jocelyn Bell Burnell en Nobelprijswinnaar Reinhard Genzel.

Bronnen: Radboud Universiteit & Royal Astronomical Society