Astronoom Frans Snik lid Jonge Akademie

Frans Snik demonstreert iSPEX bij het radioprogramma Vroege Vogels (c) NOVA
Frans Snik demonstreert iSPEX bij het radioprogramma Vroege Vogels (c) NOVA

Sterrenkundige Frans Snik (1979) (Sterrewacht Leiden) is gekozen tot een van de tien nieuwe leden van De Jonge Akademie.

Snik ontwikkelt en gebruikt nieuwe optische technieken (zoals coronagrafie, spectroscopie en polarimetrie) om licht van ver uit het heelal te kunnen waarnemen en analyseren. Zijn doel is om letterlijk te zien of er bewoonbare planeten bestaan rond andere sterren dan de zon en te ontdekken of daar leven ontstaan is.

Hij zet zijn expertise daarnaast graag in voor citizen-scienceprojecten, zoals het iSPEX-programma, waarin burgers met hun telefoons fijnstof in de lucht hebben gemeten. Frans Snik gaat enthousiast de dialoog aan met mensen van buiten de wetenschap en werkt daarbij ook samen met kunstenaars.

Elk jaar kiest De Jonge Akademie tien nieuwe, talentvolle onderzoekers om haar gelederen te versterken. Leden beschikken over bewezen wetenschappelijke kwaliteit en over een brede belangstelling voor wetenschapsbeoefening en wetenschapscommunicatie. Het lidmaatschap duurt vijf jaar. De officiële installatie van de nieuwe leden vindt plaats op 8 juni 2017 in Amsterdam.

Oorspronkelijke persbericht KNAW