.Astronomy 2009: conferentie over sterrenkunde & nieuwe media

.Astronomy 2009: conferentie over sterrenkunde & nieuwe media
Van 30 november t/m 4 december vindt in Leiden de conferentie .Astronomy 2009 (lees: dot astronomy 2009) plaats. Het onderwerp van de conferentie is de nieuwe denk- en werkwijzen die binnen de sterrenkunde noodzakelijk zijn in verband met de gigantische hoeveelheid data die een nieuwe generatie surveys en instrumenten gaat genereren. Tegelijkertijd hebben nieuwe manieren om de astronomie bij het grote publiek te brengen een enorme vlucht genomen: web 2.0, blogs, podcasts en sociale netwerken.

Google Sky en Microsoft’s Worldwide Telescope hebben de sterrenkunde de huiskamer binnengebracht. Geen enkele wetenschappelijke discipline is erin geslaagd een breed publiek zo direct te betrekken bij wetenschappelijk onderzoek als de astronomie. Voorbeelden zijn het Galaxy Zoo project en de robotische en virtuele telescopen die voor sterrenkunde-amateurs en scholen toegankelijk zijn. Communicatie en netwerktechnologie veranderen de wetenschap, voor zowel de professionele astronomen als het grote publiek.

In 2008 werd de eerste .Astronomy conferentie gehouden, in Cardiff. De tweede editie vindt plaats in het Lorentz Center van de Universiteit Leiden. Enkele van de thema’s die aan bod komen zijn Citizen science projects, New media for outreach and communication, Networked technologies en Visualisation concepts. Een dag is uitgeroepen tot ‘Astronomy Hack Day’. Ontwikkelaars gaan dan brainstormen over nieuwe ideeën en applicaties. Doel is een nieuw publieksproject, waarbij het grote publiek als vrijwilliger bijdraagt aan echt wetenschappelijk onderzoek. De ochtendsessies van .Astronomy 2009 zullen via internet worden gestreamd.

.Astronomy 2009

Website .Astronomy

Twitter