‘Astronomie.nl. Een Hollandse kijk op het heelal’ gepresenteerd

‘Astronomie.nl. Een Hollandse kijk op het heelal’ gepresenteerd
In Middelburg is het nieuwe boek van sterrenkundejournalist Govert Schilling ‘Astronomie.nl. Een Hollandse kijk op het heelal’ gepresenteerd. De auteur overhandigde in de Stadsschouwburg op het KNVWS-symposium De Telescoop het eerste exemplaar aan KNAW-president Robbert Dijkgraaf.

Het populair-wetenschappelijke, rijk geïllustreerde boek verschijnt in het kader van het Internationaal Jaar van de Sterrenkunde 2009, en is tot stand gekomen dankzij financiële ondersteuning van de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA). Volgend jaar is het 400 jaar geleden dat de eerste astronomische waarnemingen met een telescoop werden gedaan, een instrument dat een jaar eerder in Nederland was uitgevonden.

Nederland speelt van oudsher een belangrijke rol binnen de sterrenkunde en nog altijd staan Nederlandse astronomen aan de wereldtop. Astronomie.nl geeft een overzicht van de historische band van Nederland met de sterrenkunde, maar laat ook de astronomen zelf aan het woord over hun passie en hun ontdekkingen. Aan de hand van deze persoonlijke verhalen, unieke ontdekkingen en tot de verbeelding sprekende, onbekende anekdotes wordt de lezer meegevoerd op een reis door ruimte en tijd, waarbij planeten, sterren en sterrenstelsels door een Hollandse bril worden bekeken. Het boek geeft een mooi kijkje in de keuken van de wetenschap en de astronomie.

Govert Schilling schreef meer dan veertig populair-wetenschappelijke boeken over sterrenkunde. waarvan een aantal is vertaald in het Engels en het Duits. Dit is het eerste boek waarin de Nederlandse astronomie en Nederlandse sterrenkundigen centraal staan. “Nederland mag best wat trotser zijn op wat hier allemaal gebeurt en is bereikt'”, zegt Schilling. “Veel mensen weten niet eens dat de telescoop in Nederland is uitgevonden. Zelf was ik eerlijk gezegd ook aangenaam verrast over de mate waarin Nederlanders hun sporen hebben nagelaten op werkelijk elk deelgebied van de sterrenkunde.”

Astronomie.nl (ISBN: 9789085711681, hardcover 240 pagina’s, € 29,95) ligt binnenkort in de boekhandel. Het is online te bestellen via uitgever Veen Magazines.