Astronomie in het Weekend van de Wetenschap (heel Nederland)

Astronomie in het Weekend van de Wetenschap (heel Nederland)

In het weekend van vrijdagavond 6 oktober tot en met zondag 8 oktober openen veel universiteiten en onderzoeksinstituten hun deuren. Een greep uit de sterrenkundige activiteiten.

Amsterdam
Op zaterdag 7 oktober is er een open dag op het Science Park van Amsterdam. Er zijn vele demonstraties, rondleidingen en doe-dingen. Bij het Anton Pannekoek Instituut voor Sterrenkunde van de Universiteit van Amsterdam kun je bijvoorbeeld een komeet maken van droogijs en het mobiele planetarium van NOVA bezoeken.

Drenthe
Op zondag 8 oktober kun je de iconische Dwingeloo Radiotelescoop bezoeken en op een steenworp afstand is de open dag van onderzoeksinstituut ASTRON.

Groningen (op 8 oktober en op 15 oktober!)
Op zondag 8 oktober kun je tijdens het Weekend van de Wetenschap komen genieten onder de sterrenhemel van de DOT Dome Cinema in Groningen. In het planetarium vlieg je mee met de ruimtesonde Cassini naar de planeet Saturnus, tot aan het eind van zijn missie in de Grand Finale. Dit is de eerste live planetariumshow in een serie van lezingen en voorstellingen verzorgd door de Rijksuniversiteit Groningen.
Op zondag 15 oktober, dus een week later dan het Weekend van de Wetenschap, zijn er open dagen bij SRON en bij het Kapteyn Instituut (de afdeling sterrenkunde van de Rijksuniversiteit Groningen). Kom de zon bewonderen door zonnetelescopen, leer alles over sterrenstelsels en laat je meevoeren op een ontdekkingstocht in het mobiele planetarium.

Noordwijk
Op zondag 8 oktober zet ESTEC haar deuren open voor publiek. Het evenement is inmiddels volgeboekt, maar er is een wachtlijst.

Nijmegen (al op 29 september!)
Op vrijdag 29 september, dus een week eerder, organiseert de afdeling Sterrenkunde van de Radboud Universiteit Nijmegen een sterrenkijkavond. Iedereen kan die avond vrij binnenlopen en deelnemen aan een excursie van ongeveer één uur naar de sterrenwacht in het Huygensgebouw.

Utrecht
Op zondag 8 oktober staat Sonnenborg in Utrecht in het teken van het Weekend van de Wetenschap. Er is extra aandacht voor het weer en het voorspellen van het weer. Maar natuurlijk kun je ook door de telescopen van de sterrenwacht kijken.

Verder in Nederland
Op de site van het Weekend van de Wetenschap staan nog meer sterrenkundige activiteiten. Onder andere in Burgum, Bussloo, Eindhoven, Gorssel, Kerkrade, Lattrop, Lochem, Nijverdal, Rijswijk, Oudenbosch, Overveen, Uden, Udenhout en Vinkel.