Astronomie in het Weekend van de Wetenschap

Astronomie in het Weekend van de Wetenschap

In het weekend van vrijdagavond 4 oktober tot en met zondag 6 oktober openen veel universiteiten en onderzoeksinstituten hun deuren. Een greep uit de sterrenkundige activiteiten.

Amsterdam
Op zaterdag 5 oktober is er een open dag op het Science Park van Amsterdam. Er zijn vele demonstraties, rondleidingen en doe-dingen. Bij het Anton Pannekoek Instituut voor Sterrenkunde van de Universiteit van Amsterdam kun je bijvoorbeeld de sterrenkoepels bezoeken. Op zaterdagavond kun je gratis sterrenkijken in het ARTIS-Planetarium. Op zondagavond 6 oktober is er een speciale Science & Cocktails in Paradiso over de eerste foto van een zwart gat (Engelstalig, niet gratis).

Drenthe
Op zaterdag 5 oktober kun je de iconische Dwingeloo Radiotelescoop bezoeken.

Groningen
Op zondag 6 oktober is er een open dag bij het Kapteyn Instituut (de afdeling sterrenkunde van de Rijksuniversiteit Groningen) en bij het naastgelegen SRON Netherlands Institute for Space Research. Kom de zon bewonderen door zonnetelescopen, leer alles over sterrenstelsels en laat je meevoeren op een ontdekkingstocht in het mobiele planetarium. Een dag eerder, op zaterdag 5 oktober is het DOT planetarium gratis te bezoeken!

Utrecht
De Universiteit Utrecht heeft dan wel geen officiële afdeling sterrenkunde meer, maar er zijn nog wel experts die kunnen vertellen over het heelal en de oerknal. Raimond Snellings vertelt op zondag 6 oktober bijvoorbeeld over het geheim van de oerknalsoep. En op onderzoekscampus De Uithof houdt SRON Netherlands Institute for Space Research een open dag. Daarnaast is elke eerste zondag van de maand, dus ook zondag 6 oktober, Super Sunday Solar Science Show op Sonnenborgh in Utrecht. In deze zonneshow (voor 8 jaar en ouder, niet gratis) kom je alles te weten over onze eigen ster: de zon. 


Verder in Nederland
Op de site van het Weekend van de Wetenschap staan nog meer activiteiten op het gebied van astronomieheelal, sterren en ruimte. Van Almere, Amersfoort en Arnhem tot Utrecht, Uden en Zevenaar.