Astronomen vinden verklaring voor bestaan exoplaneet in driezonnensysteem

Astronomen vinden verklaring voor bestaan exoplaneet in driezonnensysteem
Sterrenkundigen hebben een verklaring gevonden voor het bestaan van de Jupiter-achtige planeet die eerder dit jaar werd ontdekt rond de hoofdster in een driedubbelstersysteem in het sterrenbeeld Zwaan (Cygnus).



Volgens de onderzoekers (Simon Portegies Zwart van het Sterrenkundig Instituut van de Universiteit van Amsterdam en Stephen L.W. McMillan van Drexel University, Philadelphia, VS) kan een bijna-botsing van een jonge ster, vergezeld van een planeet, met een driedubbelstersysteem hebben geleid tot de verwisseling van de inkomende ster (met planeet) met één van de drie sterren. Ze publiceren dit in het Astrophysical Journal dat 10 november verschijnt.

Hun argumentatie wordt ondersteund door gedetailleerde baanberekeningen van dit soort bijna-botsingen. Onafhankelijk van deze bevindingen kwam Erik Pfahl (Berkeley) in vergelijkbare simulaties tot dezelfde conclusie. Voorwaarde is dat de gebeurtenis plaatsvindt in een jonge stercluster, waarin de aanwezigheid van grote aantallen pasgeboren sterren frequent leidt tot bijna-botsingen. In het model (zie bijgevoegde animatie) wordt tijdens de bijna-botsing de buitenste ster van het driedubbelsysteem vervangen door de inkomende ster met planeet. Het resultaat is een driezonnensysteem met een planeet, zoals de recent ontdekte HD188753.

De wetenschappers doen op basis van hun bevindingen de voorspelling dat er zo'n 1200 systemen als HD188753 bestaan binnen een afstand van 1500 lichtjaar van de zon. Al meteen bij zijn ontdekking kreeg HD188753 de bijnaam 'Tatooine star', naar de thuisplaneet van Luke Skywalker in de eerste Star Wars film.