Astronomen ontdekken nieuw soort kosmische explosie

Astronomen ontdekken nieuw soort kosmische explosie
Een internationaal team van astronomen, onder wie de Amsterdamse sterrenkundige Ralph Wijers, heeft bewijs ontdekt voor een nieuw type kosmische explosie, naast de al bekende gammaflitsen. De explosie lijkt plaats te vinden wanneer een zojuist ontstaan zwart gat vrijwel alle materie van zijn moederster verslindt.


Gammaflitsen, de krachtigste explosies in het heelal, signaleren de vorming van een nieuw zwart gat, en zijn er in twee soorten: korte en lange. Lange gammaflitsen houden verband met de explosieve dood van zware sterren. Pas onlangs is het eerste bewijs geleverd over de herkomst van korte gammaflitsen. Die blijken te ontstaan uit de botsing van compacte objecten: neutronensterren of zwarte gaten. De nieuw ontdekte gammaflitsen lijken de eigenschappen van korte en lange gammaflitsen te combineren. De astronomen beschrijven hun bevindingen deze week in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

Volgens de leider van het onderzoek, de Italiaan Della Valle, is er sprake van óf een nieuw soort botsing, die in staat is lange gammaflitsen te veroorzaken, óf een nieuw soort sterexplosie waarin materie niet kan ontsnappen aan het zwarte gat.

Engelstalig persbericht ESO