Anna Watts benoemd tot hoogleraar hoge-energieastrofysica aan de UvA

Anna Watts (c) Dirk Gillissen
Anna Watts (c) Dirk Gillissen

Anna Watts (1975) is benoemd tot hoogleraar in de hoge-energieastrofysica aan het Anton Pannekoek Instituut van de Universiteit van Amsterdam.

Anna Watts bestudeert neutronensterren, in het bijzonder de processen die de rotatie van deze sterren bepalen, en de energierijke gebeurtenissen zoals thermonucleaire explosies, magnetische uitbarstingen en sterbevingen die neutronensterren met regelmaat ondergaan. Het onderzoeksdoel van haar groep is het begrijpen van de natuurkunde die deze processen aanjaagt, en het bestuderen van de ware aard van de meest compacte materie en de sterkste magneetvelden in het heelal.

Het onderzoek van Watts bevindt zich op het snijvlak van de theoretische natuurkunde en de astrofysica. Röntgentelescopen in de ruimte zijn belangrijk voor haar onderzoek. Watts is betrokken bij diverse huidige en toekomstige ruimtemissies. 

Watts zal zich als professor gaan toeleggen op de astrofysica van relativistische compacte objecten, een onderzoeksgebied dat met de komst van multi-messengerfaciliteiten in de komende jaren steeds belangrijker wordt. Anna Watts was universitair hoofddocent aan de UvA sinds 2010. Na haar promotie aan de Universiteit van Southampton (VK) in 2004 was ze verbonden aan NASA’s Goddard Space Flight Center (VS) en het Max Planck Institute for Astrophysics (Duitsland) voordat ze naar Amsterdam kwam. Watts kreeg een Vidi van NWO en een Starting Grant van de ERC. 

Per 1 september wordt ze ook directeur van het gezamenlijke bachelor-programma natuur- en sterrenkunde van de UvA en de VU. 

Homepage Anna Watts