Amina Helmi gekozen in De Jonge Akademie

Amina Helmi gekozen in De Jonge Akademie
Dr. Amina Helmi (Rijksuniversiteit Groningen) is gekozen in De Jonge Akademie van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De KNAW richtte in 2005 De Jonge Akademie op om jonge onderzoekers in aanraking brengen met collega's uit vakgebieden buiten hun specialisme.

De Jonge Akademie heeft er in november 2006 tien nieuwe leden bij gekregen. Het zijn onderzoekers uit alle disciplines die zich wetenschappelijk hebben bewezen, en nog geen tien jaar gepromoveerd zijn. De Jonge Akademie organiseert interdisciplinaire wetenschappelijke conferenties, geeft haar mening over maatschappelijke en politieke thema's, en wil met name basis- en middelbare scholieren enthousiast maken voor de wetenschap.

Een commissie met leden van De Jonge Akademie en de KNAW selecteert jaarlijks tien nieuwe leden op basis van aanbevelingen uit het wetenschappelijke veld. Nieuwe leden worden geselecteerd op wetenschappelijke excellentie, een interdisciplinaire aanpak en een brede belangstelling voor de wetenschap. DJA-leden treden na een vijfjarig lidmaatschap af. De DJA heeft in 2007 zestig leden. Opvallend is dat dit jaar zes van de tien nieuwe DJA-ers oorspronkelijk uit het buitenland komen.

Astronoom Dr. Amina Helmi (1970) heeft een baanbrekend proefschrift geschreven waarin de geschiedenis en het ontstaan van onze Melkweg in een nieuw licht werden geplaatst: ons melkwegstelstel is waarschijnlijk geleidelijk aangegroeid met kleinere sterrenstelsels. Helmi spoort die aparte sterrenstelsels ('fossielen') op en bedrijft dus een soort astroarcheologie. Helmi, Argentijnse van geboorte, is actief in allerlei internationale netwerken.