Amina Helmi benoemd tot Akademielid

Amina Helmi benoemd tot Akademielid

De Groningse sterrenkundige Amina Helmi is door de KNAW benoemd tot Akademielid. De leden van de KNAW worden gekozen op grond van hun wetenschappelijke prestaties. Een lidmaatschap is voor het leven. Op donderdag 8 juni wordt Helmi samen met 25 andere nieuwe Akademieleden geïnstalleerd.

Amina Helmi (1970) is hoogleraar dynamiek, structuur en vorming van de Melkweg aan de Rijksuniversiteit Groningen. Helmi onderzoekt de geschiedenis van onze Melkweg. Ze liet onder andere zien hoe resten van kleinere sterrenstelsels zich samenvoegden tot de Melkweg. Ze gebruikte daarvoor gegevens van telescopen en verwerkte die in modellen en simulaties.

Helmi was een van de eersten die met haar team de berg gegevens van de GAIA-satelliet doorspitte. Ze toonde onder andere aan hoe sterren uit de buitenste regionen van de Melkweg zich als een soort spookrijders door de Melkweg bewegen.

Helmi was eerder lid van De Jonge Akademie van de KNAW. In 2015 ontving ze een Vici-subsidie van NWO om haar eigen onderzoeksgroep uit te bouwen. Eind april 2017 kreeg ze nog geld om de Gaia satelliet te koppelen aan de de 4MOST spectrograaf. Daardoor kan ze de massaverdeling en de geschiedenis van onze Melkweg bepalen en licht werpen op de donkere kant van het heelal.

Alle 26 nieuwe Akademieleden op een rij (nieuwsbericht KNAW)