ALMA mini-blog: Dag 4 - Feestje in de woestijn

ALMA mini-blog: Dag 4 - Feestje in de woestijn

Een uurtje later dan gepland werd woensdagmiddag de ALMA-telescoop officieel geopend door president Piñera van Chili. Voor veel aanwezige astronomen was dit een spannend en vooral emotioneel moment. Er klonk gejuich en een groot applaus toen de president via een videoverbinding de telescoopschotels in beweging zette. Sommigen pinkten een traantje weg.

Tien jaar is er gebouwd aan de telescoop, door honderden wetenschappers en ingenieurs met in totaal 20 nationaliteiten. Vooral voor de Nederlandse astronoom Thijs de Graauw was het een bijzondere dag, ook omdat hij binnenkort na vijf jaar afscheid neemt als ALMA-directeur.

In de loop van de ochtend kwamen de genodigden aan op het zonovergoten ALMA-basiskamp, waar een bandje vrolijke Chileense muziek speelde. Speciaal voor de gelegenheid waren drie antennes gebroederlijk naast elkaar gezet: een Japanse, een Amerikaanse en een Europese.

Vlak bij de tent waarin de openingsplechtigheid werd gehouden, stond transportvoertuig Otto, mét zo'n reusachtige antenne erop! Wie wilde mocht even achter het stuur gaan zitten of tussen de gigantische wielen doorlopen!

Vorige week werd met de lokale Atacama-bevolking al een traditionele openingsceremonie gehouden bij de telescopen. Voor de kinderen van een basisschool in het naburige bergdorpje Toconao was een tekenwedstrijd uitgeschreven. Een van de jongetjes was op het ALMA-feestje aanwezig en wilde wel voor UNAWE op de foto!

De meeste journalisten zijn alweer naar huis, maar een deel van de gasten mag vandaag nog een kijkje gaan nemen op de Chajnantor-hoogvlakte, waar ALMA de komende jaren spectaculaire ontdekkingen gaat doen.

Bron: UNAWE

Door: Marieke Baan/www.astronomie.nl