Afstudeerprijs voor Ewoud Wempe, communicatieprijs voor ontwerp je eigen alien

Ewoud Wempe, student aan de Rijksuniversiteit Groningen, heeft de De Zeeuw-Van Dishoeck afstudeerprijs voor de sterrenkunde gewonnen. Zijn masterscriptie over het lokaliseren van zwaartekrachtsgolven die door zwaartekrachtslenzen zijn beïnvloed, is de beste sterrenkundescriptie van het afgelopen jaar. De ET Outreach Award gaat naar een team jonge onderzoekers van de Universiteit Leiden dat kinderen aliens laat ontwerpen en ze daarbij bewust maakt van hoe bijzonder de aarde is. Beide prijzen zijn vanmiddag uitgereikt bij de KHMW.

Afbeelding uit scriptie van Ewoud Wempe over het lokaliseren van zwaartekrachtsgolven die door zwaartekrachtslenzen zijn beïnvloed.
Afbeelding uit scriptie van Ewoud Wempe over het lokaliseren van zwaartekrachtsgolven die door zwaartekrachtslenzen zijn beïnvloed.

Ewoud Wempe voerde zijn onderzoek uit onder begeleiding van Léon Koopmans aan het Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen. De jury is zeer te spreken over het werk van Wempe: "In het onderzoek maakt de kandidaat gebruik van moderne computertechnieken om verschillende signalen te combineren en daarmee de positie aan de hemel van bronnen van zwaartekrachtstraling beter te kunnen bepalen. De ontwikkelde methode draagt in belangrijke mate bij tot een beter begrip van zwaartekrachtbronnen." Wempe studeerde in augustus 2021 cum laude af en is in september begonnen aan een promotieonderzoek bij de Rijksuniversiteit Groningen.

Ontwerp je eigen alien
Het project Climate and Astronomy - Design Your Own Alien van een groep jonge onderzoekers van de Universiteit Leiden wil kinderen laten nadenken over welke aliens op planeten en manen in ons zonnestelsel zouden kunnen leven. Het geeft kinderen een nieuwe kijk op het heelal en de aarde en maakt ze ervan bewust hoe bijzonder het klimaat en leven op aarde is. De projectgroep bestaat uit medewerkers van de Sterrewacht Leiden (Universiteit Leiden): Anniek Gloudemans (PhD-student), Amy Louca (PhD-student), Katharina Immer (postdoc), Martijn Wilhelm (Phd-student), Michelle Willebrands (stafmedewerker), Sanne van Gammeren (stafmedewerker) en Violette Impellizzeri (onderzoeker).

Over de De Zeeuw-Van Dishoeck Afstudeerprijs
De De Zeeuw-Van Dishoeck Afstudeerprijs wordt jaarlijks toegekend voor de beste masterscriptie op het gebied van de sterrenkunde, geschreven aan een Nederlandse universiteit. De prijs, een oorkonde en 3000 euro, bestaat sinds 2013 en wil jong talent in de astronomie stimuleren. De prijs is beschikbaar gemaakt uit het De Zeeuw-Van Dishoeck Fonds. Dat fonds is opgericht door Ewine van Dishoeck en Tim de Zeeuw, een echtpaar sterrenkundehoogleraren aan de Universiteit Leiden. De jurering wordt verzorgd door de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW). In 2020 won Mark Oosterloo (Rijksuniversiteit Groningen) de prijs voor zijn scriptie over aardplaten op andere planeten.

Over de ET Outreach Award
De ET Outreach Award is een prijs van 5000 euro voor jonge sterrenkundigen met een goed idee voor communicatie met een groot publiek. De prijs komt eveneens uit het De Zeeuw-Van Dishoeck Fonds, wordt verzorgd door de KHMW en bestaat sinds 2020. In 2020 ontving Eva Laplace de prijs voor het ontwikkelen van software die op een intuïtieve manier het leven van een ster in beeld brengt. Ze vertelde bij de prijsuitreiking van 2021 hoe het haar het afgelopen jaar was vergaan.

Bron: KHMW