5 jonge astronomen krijgen NWO-Veni van 250.000 euro

Tarantulanevel. De zware dubbelster R144 is met een pijl aangegeven. Links van het midden bevindt zich de centrale sterrenhoop R136. Klik op de foto voor een grote versie (c) NASA, ESA, D. Lennon en E. Sabbi (ESA/STScI)
Tarantulanevel. De zware dubbelster R144 is met een pijl aangegeven. Links van het midden bevindt zich de centrale sterrenhoop R136. Klik op de foto voor een grote versie (c) NASA, ESA, D. Lennon en E. Sabbi (ESA/STScI)

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft aan 5 astronomen die verbonden zijn aan Nederlandse sterrenkundige instituten een Veni-financiering van maximaal 250.000 euro toegekend. Hiermee kunnen de laureaten gedurende drie jaar hun eigen onderzoeksideeën verder ontwikkelen.  In totaal krijgen 154 veelbelovende jonge wetenschappers deze beurs. 

De astronomen die een Veni krijgen zijn:

Dr. N. (Nadejda) Blagorodnova (v), RU -  Department of Astrophysics
Turbulente interacties tussen dubbelsterren
Sterren gaan over het algemeen niet alleen door het leven maar komen in paren of kleine groepen. Door gebruik te maken van telescopen over de hele wereld zal dit onderzoek licht werpen op samensmeltingen van dubbelsterren.

Dr. A.A. (Alexander) Mushtukov (m), UvA - API 
De helderste neutronensterren in het universum
Pulserende ultra-lichtgevende röntgenbronnen zijn de helderste neutronensterren in het heelal. Onderzoekers die de natuur van deze objecten onderzoeken werpen licht op de fysica van straling en materie-interactie onder de condities van extreme magnetische velden en temperaturen.

Dr. E. (Emily) Petroff (v), UvA – Anton Pannekoek Institute for Astronomy 
Het nieuwste mysterie van astronomie: korte radioflitsen
Uit verweggelegen sterrenstelsels komen krachtige, korte radioflitsen (zogenaamd ‘FRBs’). In een milliseconde zenden deze flitsen meer stralingsenergie uit dan de zon in een dag, maar we begrijpen niet hoe. Dit project zal een grote groep flitsen bestuderen om uit te vinden wat hun bron is. 

Dr. G.R. (Giovanni) Rosotti (m), UL, Leiden Observatory
Bestuderen hoe planeten gevormd worden
Het onderzoek aan exoplaneten beperkt zich tot nu toe tot volwassen sterren en geeft daarom weinig inzicht in hoe planeten gevormd worden. Dit project combineert hydrodynamica, chemie en unieke nieuwe waarnemingen om de jongste exoplaneten en hun geboorte-omgeving te karakteriseren.

Dr. C. (Caterina) Tiburzi (v), ASTRON 
Het ruimteweer volgen met pulsars
De zonnewind en uitbarstingen in de corona van de zon beïnvloeden het magnetisch veld van de aarde. Om deze interactie te bestuderen, gebruikt de onderzoeker waarnemingen van pulsars (dode sterren). Hiermee ontwikkelt zij een nieuwe manier om nuttige kennis van het ruimteweer te verkrijgen.

De Veni wordt jaarlijks door NWO toegekend. In totaal dienden in deze Veni-ronde 1115 onderzoekers een ontvankelijk onderzoeksvoorstel in voor financiering. Daarvan zijn er nu 154 gehonoreerd. Dat komt neer op een honoreringspercentage van 14%. De aanvragen werden door middel van peer review beoordeeld door externe deskundigen uit de betreffende vakgebieden. Met deze Veni-ronde is een totaalbedrag van 38,4 miljoen euro gemoeid.

Bron: NWO