2003 UB313 ('Xena') heet nu Eris

Bron: AURA/STScI, NASA, ESA
Bron: AURA/STScI, NASA, ESA
De dwergplaneet 2003 UB313, eerder 'Xena'genoemd, heeft van de Internationale Astronomische Unie (IAU) de naam 136199 Eris gekregen, naar de Griekse godin van de tweedracht en strijd. Eris' maan heet voortaan Dysnomia, naar de dochter van Eris. Dysnomia belichaamt de wetteloosheid in de Griekse mythologie.

De ontdekking van de ijsdwerg Eris door de Amerikaanse astronoom Brown, begin 2005, heeft geleid tot een heftige discussie onder astronomen over de defintie van een planeet en met name de status van Pluto, die wij sinds de jaren 30 tot de negen klassieke planeten rekenden. Eris is groter dan Pluto en dat heeft er uiteindelijk toe geleid dat Pluto niet langer een planeet is, maar een nieuwe categorie van dwergplaneten aanvoert.

Eris heeft een diameter van 2400 kilometer en doet 560 jaar over een 'rondje' rond de zon en bevindt zich op een afstand van 14,5 miljard kilometer van de aarde.


De voormalige verste planeet van ons zonnestelsel, Pluto, is nu ook officieel gedegradeerd. De IAU heeft de dwergplaneet de officiële naam 134340 Pluto gegeven.

Pluto staat nu in de catalogus van kleine objecten. Pluto's manen Charon, Nix en Hydra hebben in de catalogus hetzelfde nummer, maar met de respectievelijke achtervoegsels I, II en III.


Bron: AURA/STScI, NASA, ESA

Bron: AURA/STScI, NASA, ESA