2 t/m 4 maart: Sterrenkijkdagen 2007

In het weekend van 2 t/m 4 maart 2007 worden in Nederland voor de 31-ste keer de landelijke sterrenkijkdagen gehouden. Op 3 maart is er ook een maansverduistering te zien. Veel publiekssterrenwachten openen hun deuren en organiseren dit weekend speciale activiteiten.


Tijdens de Sterrenkijkdagen is het volle maan. In de nacht van zaterdag 3 op zondag 4 maart is er rond middernacht (bij helder weer) een totale maansverduistering te zien. De verduistering begint om 22.30 uur en de maan is volledig verduisterd tussen 23.44 uur en 0.58 uur. De verduistering is om 2.11 uur weer afgelopen. Afhankelijk van de atmosfeer van de aarde is de maan licht- tot donkerrood gekleurd.


Bij Volle Maan schuift de aarde precies tussen de maan en de zon in. In tegenstelling tot zonsverduisteringen, die slechts vanuit een klein gebied op aarde waarneembaar zijn, zijn maansverduisteringen overal te zien waar de maan boven de horizon staat. Het eigenlijke verschijnsel vindt immers plaats op de maan zelf. Als de maan totaal verduisterd is (midden), is hij niet onzichtbaar, omdat er toch nog wat zonlicht op de maan kan vallen dat afgebogen is door de aardatmosfeer. De kleur van het licht is rood, omdat rood licht door de aardatmosfeer het minst wordt verstrooid.
© Foto: Vic Winter, ICSTARS.


De landelijke coördinatie van de sterrenkijkdagen is in handen van
Stichting 'De Koepel' te Utrecht.

Op hun website staat een overzicht van alle activiteiten die dit weekend plaatsvinden.