VLT: Assist

Nederlands testsysteem voor bewegende spiegels op de VLT in Chili.

VLT: Assist

Assist test de spiegels en instrumenten van de VLT AOF

Assist is een testopstelling en onderdeel van de VLT Adaptive Optics Facility (AOF). De VLT AOF is een project waarbij één van de 8-meter telescopen van de VLT wordt verbouwd naar een Adaptieve Telescoop. Dit houdt in dat er allerlei faciliteiten aan de telescoop worden aangebracht om deze geschikt te maken voor adaptieve optiek voor elk instrument aan de telescoop. Belangrijkste onderdeel is het vervangen van de huidige secundaire spiegel door een vervormbare spiegel en het aanbrengen van vier lasers die ervoor zullen zorgen dat er altijd kunstmatige sterren aanwezig zijn om de fouten in de atmosfeer te kunnen meten. Assist test zowel de eigenschappen en prestaties van de vervormbare spiegels als van de instrumenten die gebruik gaan maken van de VLT AOF. Dit zijn MUSE (met het Adaptieve Optiek system genaamd GALACSI) en HAWK-I (met het adaptieve optiek systeem genaamd GRAAL).

Testopstelling

Assist is een testopstelling en zal niet door de doorsnee astronoom gebruikt worden maar meer door de technici die nieuwe instrumenten maken. Assist zelf kijkt niet naar de sterren maar maakt het mogelijk om de adaptieve optieksystemen veel beter te calibreren dan voorheen mogelijk was, waardoor je veel scherper naar melkwegstelsels, sterren en planeten kunt kijken. Assist zelf ‘kijkt’ dus alleen naar andere instrumenten en zal zelf geen ontdekkingen doen, maar zal het maken van ontdekkingen met andere instrumenten versimpelen.

Nederlandse inbreng

Assist is gebouwd op de Sterrewacht Leiden, door NOVA, in samenwerking met ESO. Onderdelen zijn gemaakt bij verschillende optische en mechanische bedrijven in Europa. Het testen van de instrumenten zal bij ESO in Garching bei München gebeuren, in samenwerking met NOVA. Daarna zal ASSIST samen met de andere onderdelen van de AOF verstuurd worden naar Chili om daar de laatste tests te kunnen uitvoeren voordat de AOF operationeel wordt. Assist wordt momenteel uitgelijnd en getest bij ESO in Garching bei München en zal vanaf de tweede helft van 2012 gebruikt worden voor het testen van de Vervormbare Spiegel (DSM), GALACSI en GRAAL.

Links

Assist op de website van de Sterrewacht Leiden (Engels)