VLA

27 Amerikaanse radiotelescopen in een Y-vorm in de staat New Mexico.

(c) DE VLA in een compacte configuratie. (c) NRAO/AUI/NSF [CC BY 3.0]
(c) DE VLA in een compacte configuratie. (c) NRAO/AUI/NSF [CC BY 3.0]

De Very Large Array (VLA) bestaat uit 27 radiotelescopen in een Y-vormige configuratie op een hoogvlakte in het Amerikaanse New Mexico. Elke schotelantenne heeft een diameter van 25 meter en is geschakeld met de rest waardoor één grote virtuele telescoop ontstaat.

De telescopen kunnen op vier verschillende manieren worden opgesteld. Van dichtbij elkaar waarbij de armen van de Y hooguit een kilometer zijn. Tot heel ver weg waarbij elke arme 36 kilometer lang is. De antennes worden verplaatst met een speciale trein die kruist met de beroemde Route 66.

Met de VLA kunnen wetenschappers een keur aan astronomische objecten onderzoeken. Denk aan quasars, pulsars, overblijfselen van supernova’s, gammaflitsen, ons zonnestelsel, zwarte gaten, een groot deel van de Melkweg en andere delen van het heelal. In 1989 werd de VLA ook gebruikt om met de Voyager 2 te communiceren toen hij langs Neptunus vloog.

De VLA is te zien in films als Contact, Armageddon en Independent Day. Ook is het observatorium een populaire locatie voor videoclips en coverfoto’s van muziekalbums.

Meer informatie op de VLA-website