Tentoonstelling: Shifting Proximities (Amsterdam, Nxt Museum)

Distortions in Spacetime. (c) Website Nxt Museum
Distortions in Spacetime. (c) Website Nxt Museum

Vanaf 29 augustus toont het Amsterdamse Nxt Museum voor mediakunst acht installaties onder het thema Shifting Proximities. Een van de installaties is Distortions in Spacetime (verstoringen in ruimtetijd) dat mede ontwikkeld is op basis van gesprekken met sterrenkundige Samaya Nissanke (UvA).

Het kunstwerk Distortions in Spacetime is gemaakt door de audiovisuele pioniers Marshmallow Laser Feast. De installatie laat bezoekers de vorming van een zwart gat ervaren.

Als een grote ster uitdooft en sterft, worden atomen zo sterk gecomprimeerd dat de dichtheid oneindig groot wordt, de tijd tot stilstand komt en het zwaartekrachtveld zo krachtig wordt dat zelfs licht niet kan ontsnappen: een zwart gat.

Bij iets kleinere sterren ontstaat geen zwart gat, maar een supernova-explosie. Zo'n explosie zorgt ervoor dat materie samensmelt en er nieuwe elementen ontstaan. Uiteindelijk worden zijn deze nieuwe elementen de bouwstenen van planeten, planten en mensen.

In dit werk zien bezoekers zichzelf weerspiegeld in de materie en beginnen ze het kosmische verband tussen zwarte gaten, stervende sterren en ons eigen bestaan te begrijpen.

Meer informatie en kaartverkoop via Nxt Museum