Sterrenkijken tijdens Nacht van de Nacht

Sterrenkijken tijdens Nacht van de Nacht
Op zaterdag 24 oktober 2009 vindt voor de vijfde maal de Nacht van de Nacht plaats. Duizenden lichten gaan uit en er zijn nachtactiviteiten voor publiek in alle provincies. Zo worden er veel nachtwandelingen en sterrenkijkavonden georganiseerd. De Nacht van de Nacht is bedoeld om aandacht te vragen voor de schoonheid én de functie van de duisternis, die steeds meer onder druk staan door de alsmaar toenemende verlichting.

Tijdens de Nacht van de Nacht worden in heel Nederland ‘duistere activiteiten’ georganiseerd. Er zijn workshops nachtfotografie, nachtspeurtochten, theatervoorstellingen in de nacht, verhalen bij kaarslicht, avondexcursies per boot, nachtwandelingen en sterrenwachten en dierenparken verwelkomen nachtelijke bezoekers.

De Nederlandse nacht wordt elk jaar drie tot vijf procent lichter. Echte duisternis is bijna niet meer te vinden in Nederland en lichtvervuiling ontneemt het zicht op de sterrenhemel. Ook raken nachtdieren in de war van de lichte nachten. Nederland is inmiddels een van de meest verlichte landen ter wereld.

In 2008 kende de vierde Nacht van de Nacht een recordaantal bezoekers en deelnemende gemeenten en bedrijven. Ruim twintigduizend mensen trokken er in het donker op uit en namen deel aan 250 ‘duistere’ evenementen. Ook doofden 120 gemeenten en tientallen bedrijven samen duizenden lampen van kantoren, kerken, bruggen en monumenten.

Kijk op de website van Nacht van de Nacht voor een volledig overzicht van alle activiteiten.