Sterren kijken met handen en oren (Sonnenborgh, Utrecht)

(c) Sonnenborgh
(c) Sonnenborgh

Hoe klinkt het licht van de zon? En de sterren in de Melkweg? Hoe voelen de kraters van de maan, de landingsplek van Apollo 11 en de oppervlakte van Mars? Ervaar het de laatste zondag van de maan op Sonnenborgh in Utrecht. De sterrenwacht lanceert dan Sterren kijken met handen en oren: rondleidingen over het heelal voor mensen met een visuele beperking.

In Sterren kijken met handen en oren krijg je een inleiding op de sterrenkunde, en blijven we vooral dicht bij huis, in ons eigen zonnestelsel. Ook is het een rondleiding door Sonnenborgh, de oudste sterrenwacht van Nederland, waar wereldberoemd onderzoek is gedaan naar de zon en de historische instrumenten nog te zien en aan te raken zijn. De nadruk in de rondleiding ligt op ervaren: de hemellichamen zijn letterlijk te voelen, de sterren te horen, de telescoop te onderzoeken. Sterrenkunde, een wetenschap waarbij je vooral aan kijken denkt, komt zo binnen handbereik voor een doelgroep die de sterren niet of nauwelijks kan zien. Met Sterren kijken met handen en oren voorziet Sonnenborgh in een tekort: er bestaat in Nederland, en West-Europa, geen sterrenkundig programma voor mensen met een visuele beperking.

Voel en hoor het heelal
De rondleiding leidt je door de historische sterrenwacht, waar je de geschiedenis kunt voelen en ruiken. We bezoeken de grote telescoop uit 1863 en de koepel waarin hij staat. Als het dak open gaat en telescoop en koepel gaan draaien, is dit een sensatie op zich. De telescoop is aan te raken en te onderzoeken. We onderzoeken eigenhandig de maan en meteorieten en hoe je met een radiotelescoop het licht van de zon kunt opvangen.

Tekst gaat verder na audiotrailer.

Geluiden uit de ruimte
En we luisteren naar een paar prachtige stukken heelal. Deze zijn verzameld door ruimtetelescopen als de Hubble. De data die de Hubble verzamelt, worden omgezet in geweldige afbeeldingen van de ruimte. Maar de data – lichtbronnen als infrarood en röntgenstraling – kun je ook omzetten in geluiden. Zo is het heelal waar te nemen, met je oren.

Data & tijden
De rondleiding Sterren kijken met handen en oren vindt elke laatste zondag van de maand plaats, behalve in december. De data van rondleidingen zijn: 25 juni, 30 juli, 27 augustus, 24 september (speciaal voor doofblinden, start om 10.45 uur), 29 oktober en 26 november. De rondleiding is van 11.15 tot 12.45 uur. De deuren van het museum zijn vanaf 10.45 uur geopend voor inloop en betaling aan de kassa.

Prijzen
Voor deelname aan de rondleiding Sterren kijken met handen en oren gelden de reguliere museumentreeprijzen van Sonnenborgh. Ga hiervoor naar de pagina met informatie over prijzen. Er mag één begeleider en/of blindegeleidehond per persoon gratis mee naar binnen. 

Aanmelden
Meld je vooraf aan voor een rondleiding Sterren kijken met handen en oren. Dit kan door een mailtje te sturen naar info@sonnenborgh.nl. We ontvangen in dit mailtje graag het aantal personen dat wil deelnemen aan de rondleiding, of er eventueel een begeleider of blindegeleidehond meekomt en een telefoonnummer voor eventueel overleg. Aanmelden kan tot en met de donderdag voorafgaand aan een rondleiding op zondag. 

Doelgroep
De rondleiding Sterren kijken met handen en oren is primair ontwikkeld voor volwassenen met een visuele beperking. Een begeleider of blindegeleidhond is uiteraard welkom om mee te komen indien dit gewenst is. Bezoekers zonder visuele beperking die het leuk vinden om een keer op een andere manier waar te nemen, zijn welkom als er op de dag zelf nog plekken vrij zijn in een rondleiding. 

Rondleiding op afspraak
Het is ook mogelijk om met een groep van maximaal acht visueel beperkte personen (dus exlusief begeleiders) een rondleiding te boeken op een moment dat het jullie goed uitkomt, en er ruimte is in Sonnenborgh. We hanteren dan de reguliere entreeprijs voor het museum. Begeleiders (maximaal 1 per persoon) mogen gratis naar binnen. Voor meer informatie en het boeken van een rondleiding op afspraak, neem je contact op met het Bureau van Sonnenborgh via info@sonnenborgh.nl.

Zie ook: www.sonnenborgh.nl/handen-en-oren