Publiekssymposium Eise Eisinga (Franeker)

Publiekssymposium Eise Eisinga (Franeker)

Dit jaar is het precies 250 jaar geleden dat Eise Eisinga, samen met zijn vrouw Pietje naar Franeker verhuisde om zijn eigen wolkammerij te beginnen. In hetzelfde huis waar hij zes jaar later zou beginnen aan zijn planetarium, nu het oudste nog werkende planetarium ter wereld. En in 1818, precies 200 jaar geleden, kwam Koning Willem I naar Franeker om dit huzarenstukje te bewonderen. Om dit alles te vieren wordt op vrijdag 2 en zaterdag 3 november een publiekssymposium gehouden.

Historici Arjen Dijkstra en Samuel Gessner presenteren hun onderzoek naar Eise Eisinga en zijn planetarium. Dit onderzoek is gedaan ter ondersteuning van de kandidatuur van het Eise Eisinga Planetarium voor de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Ook Goffe Jensma, hoogleraar Friese taal- en letterkunde geeft een presentatie. Op het programma staat tevens een lezing verzorgt door Taco Dibbits, directeur van het Rijksmuseum in Amsterdam. De afsluiting is in handen van het Rotterdamse gezelschap Intorno. Zij voeren de opera ‘Help mijn man bouwt een heelal’ op, waarbij niet Eise Eisinga centraal staat, maar zijn vrouw Pietje.

Meer informatie en kaarten voor de diverse onderdelen