Planetariumfilm over eerste foto van zwart gat (Museon-Omniversum, Den Haag)

Filmposter van Black Hole First Picture. (c) Cosm Studios
Filmposter van Black Hole First Picture. (c) Cosm Studios

Op vrijdag 3 en 17 maart vertoont het Haagse Museon-Omniversum een film over de eerste menselijke poging om een foto te maken van een zwart gat. De Engelstalige film is gemaakt door de prijswinnende Nederlandse regisseur Robin Sip. Na de film geven sterrenkundigen van NOVA een planetariumshow over zwarte gaten en kan het publiek vragen stellen.

In de film Black Hole First Picture reizen twee jonge astronomen naar afgelegen locaties om deel te nemen aan de historische wetenschappelijke missie om de eerste foto van een zwart gat te maken met behulp van de Event Horizon Telescope. Van kinds af aan is hun droom om met eigen ogen een zwart gat te zien. De telescoop bestaat uit een netwerk van acht radiotelescopen op zes afgelegen locaties in de wereld, variërend van Europa, Noord- en Zuid-Amerika, Hawaï tot Antarctica.

Tekst gaat door na trailer.


Inclusief planetariumshow
De film wordt op vrijdag 3 en vrijdag 17 maart 2023 in de koepel van Museon-Omniversum vertoond om 20.00 uur. Na afloop van de film geven sterrenkundigen van NOVA een planetariumshow over zwarte gaten en kan het publiek vragen stellen.

De film wordt in originele, Engelstalige versie vertoond zonder ondertitels. Kaartjes voor de avond kosten 7,50 euro. De show duurt tot 22.30 uur.

Meer informatie over de avond | kaartjes voor 17 maart