Pint of Science: Zoeken naar de oorsprong van leven (Groningen)

(c) Nick Oberg
(c) Nick Oberg

In het Groningse café O'Ceallaigh spreken de jonge onderzoekers Marcel Eleveld en Nick Oberg over leven in het lab en op andere werelden.

Kunnen we leven maken in het lab? Dat is de vraag die Marcel Eleveld bezighoudt. De oorsprong van het leven is een van de meest fundamentele en onbeantwoorde vragen van de mensheid. Maar is het wel mogelijk om uit te vogelen waar leven vandaan komt? Eleveld zegt: "In de onderzoeksgroep van professor Sijbren Otto studeren we zelf-replicerende moleculen. In mijn lezing zal ik vertellen hoe we deze zelf-replicerende moleculen gebruiken om kunstmatig leven te maken in het laboratorium, en hoe we daarmee het ‘recept’ van de oorsprong van het leven willen ontrafelen."

Als de mensheid ooit naar de sterren reist, wat zullen ze dan vinden? Zal het leven zich door de kosmos hebben verspreid, of wacht er een verlaten woestenij op hen? Ga met onderzoeker én illustrator Nick Oberg mee op een reis door de ruimte, naar vreemde rode sterren, paarse hemels en zwarte wouden, om te ontdekken welke vreemde en geweldige aanpassingen het leven zou kunnen ondergaan om de barre buitenaardse omgevingen van de exoplaneten te overleven. Ontdek hoe de oorsprong van het leven op aarde nauw verbonden is met de ruimte, de zon, en de materie die drijft in gigantische wolken door de Melkweg.

Meer informatie en kaartjes