Open monumentendag bij Sonnenborgh (Utrecht)

(c) Sonnenborgh/Timo van der horst
(c) Sonnenborgh/Timo van der horst

Op zaterdag 12 september opent Sonnenborgh tijdens de Open Monumentendag gratis haar deuren. Reserveren is verplicht.

Wie Sonnenborgh bezoekt, wordt verrast door de historie en bijzondere ligging van het complex. Sonnenborgh is een ‘lieu de memoire’: een bijzonder Utrechts cultureel historisch erfgoed. Maar het is ook een plek die wetenschap uitstraalt, vroeger en nu: een ‘lieu de science’. Het bastion werd in 1552 gebouwd in opdracht van Keizer Karel V, om Utrecht te verdedigen tegen het verrijdbare kanon. Hier richtte de meteoroloog Buys Ballot in 1854 het KNMI op. Hier was vanaf 1639 de eerste botanische tuin van de Universiteit Utrecht. Hier werd baanbrekend zonneonderzoek gedaan dat de basis vormde voor de een van de eerste zonneatlassen ter wereld. En hier werd tot begin 20e eeuw de tijd voor de stad Utrecht bepaald met behulp van de Meridiaankijker.

Ver weg komt dichtbij (historische rondleiding - voor volwassenen)
Historicus en directeur van Sonnenborgh Bas Nugteren vertelt over de bijzondere en veelzijdige geschiedenis van bastion Sonnenborgh die al begint in de 16e eeuw. Starttijden: 11.00 uur / 12.00 uur / 13.00 uur.

Wroet & ontmoet (historische vossenjacht door het bastion - voor kinderen van 6 tot 12 jaar)
Wroet in de geschiedenis van het bastion. Zoek de personages uit het verleden, ze zitten verstopt in en om het bastion! Vind ze allemaal, doe de proefjes die ze je geven en ontdek zo wat er allemaal op Sonnenborgh is gebeurd en onderzocht. Tussen 14.00 en 17.00 uur

Meer informatie en reserverren via Sonnenborgh