Open Dag Kapteyn Instituut (Groningen)

Open Dag Kapteyn Instituut (Groningen)

Altijd al gefascineerd geweest door de zon, planeten en sterren? Kom op zondag 6 oktober naar het Kapteyn Instituut, de afdeling sterrenkunde van de Rijksuniversiteit Groningen.

Heb je vragen over het heelal, of wil je weten wat een sterrenkundige doet? Vraag het de astronoom bij de open dag!

Bij mooi weer kun je de zon bewonderen door telescopen met speciale zonnefilters. Voor kinderen is er een knutselhoek over het heelal en ruimtevaart. Sterrenkundigen laten je met spannende proefjes zien hoe anders het is in de ruimte, en hoe wij met telescopen diep in het heelal kunnen kijken naar andere planeten, sterren en sterrenstelsels. En voor een ontdekkingstocht door het universum ga je naar het Kapteyn mobiele planetarium in de Bernoulliborg.

De zon is een vrij gewone ster, één lichtpuntje in een gigantische sterrenstad van miljarden sterren, die wij de Melkweg noemen. Ongeveer de helft van die sterren heeft ook planeten, net zoals in ons zonnestelsel. En onze Melkweg is maar één van de vele miljarden sterrenstelsels! Sterrenkundigen van het Kapteyn Instituut bestuderen al deze bijzondere objecten in het universum.

Meer informatie