Op weg naar het begin - wetenschap en kunst rondom de James Webb Space Telescope

Op weg naar het begin - wetenschap en kunst rondom de James Webb Space Telescope

Op 1 september opent dr. Mark McCaughrean, senior adviseur voor wetenschap van ESA/ESTEC/JWST, in Galerie LUMC een tentoonstelling over de James Webb telescoop.Dat is de meest ambitieuze en vooruitstrevende ruimtetelescoop ooit. Prof. dr. Ewine van Dishoeck, hoogleraar astronomie aan Universiteit Leiden, stelde in het kader van Leiden: European City of Science haar model van Webb voor Galerie LUMC beschikbaar.

Naast de beelden van en over de telescoop toont prof. dr. Vincent Icke, hoogleraar theoretische sterrenkunde aan Universiteit Leiden en beeldend kunstenaar, werken geïnspireerd door zijn visie op buitenaardse ruimteschepen.

Lezingen: Op 6 september geeft prof. Vincent Icke in collegezaal 3 van het LUMC een voordracht over het jonge heelal; op 13 september spreekt prof. Ewine van Dishoeck op het LUMC Boerhaaveplein over sterrenkundige waarnemingen met Webb. Begin om 19:00 uur en vragen staat vrij na de lezingen.

Demonstraties en kinderhoek: Op woensdagen en zaterdagen van 14:00 tot 17:00 kunnen kinderen vanaf 5 jaar met Lego het schaalmodel namaken onder begeleiding van een student astronomie. Op woensdagen en vrijdagen van 13:00 tot 16:00 uur geven medewerkers van Sterrewacht Leiden demonstraties van het schaalmodel en beantwoorden natuurlijk alle vragen.

James Webb Space Telescope
De Webb ruimtetelescoop is het nieuwe vlaggenschip van de ESA, NASA en CSA. Het is de meest vooruitstrevende ruimtetelescoop die ooit is gebouwd. Op eerste kerstdag 2021 ging hij de ruimte in. Nu cirkelt hij rond de zon, net als de aarde. Op 12 juli 2022 kwamen de eerste gegevens binnen waarvan de afbeeldingen in Galerie LUMC zijn te bewonderen. De telescoop geeft, met zijn infrarood ogen, een geheel nieuwe kijk op het heelal. In Galerie LUMC ga je op reis langs de verschillende objecten en verschijnselen in het heelal waarop de Webb Telescope zich richt. Naar gebieden waar nieuwe sterren en planeten zich aan het vormen zijn tot de allereerste sterrenstelsels die net na de oerknal zijn gevormd. De Webb Telescope brengt dit haarscherp in beeld.

Ruimteschepen
Vincent Icke liet zich voor deze presentatie inspireren door het idee van galactische ruimteschepen. Hij vroeg zich af hoe een buitenaards ruimteschip eruit zou zien. “Eenruimteschip dat de Melkweg kan doorkruisen is zo anders dan aardse raketten, dat het om die reden een goede bron vormt voor kunst”, aldus Vincent Icke. “Voor mensen is de ruimte gevaarlijker dan welke plek ook op Aarde. Voor een galactische beschaving is de ruimte hun element, net als het water dat is voor een dolfijn.” De variëteit aan beelden die dit oplevert heeft Icke verbeeld op basis van wetten uit de astrofysica gecombineerd met zijn eigen verbeelding.

LUMC Kunsthal