Nacht van de Nacht (heel Nederland)

Nacht van de Nacht (heel Nederland)

Tijdens de 14e Nacht van de Nacht zijn er door heel Nederland activiteiten te doen. Hieronder lichten we de activiteiten toe van de sterrenkunde-instituten van de universiteiten van Amsterdam, Groningen, Leiden en Nijmegen.

Amsterdam - Kijken door de universiteitstelescopen
Het Anton Pannekoek Instituut van de Universiteit van Amsterdam organiseert een speciale sterrenkijkavond. Deelnemers kunnen op ieder uur van 20.00-0.00 uur mee met de sterrenkundigen om in de koepels naar de sterren te kijken.
Meer informatie en aanmelden

Groningen - Lezingen, rondleiding, mobiel planetarium, quiz
De Blaauw Sterrenwacht van de Rijksuniversiteit Groningen biedt vanaf 18.00 uur sterrenkundige activiteiten voor jong en oud. Bij mooi weer kunnen bezoekers sterrenkijken door verschillende telescopen. Als het weer niet meewerkt, is de sterrenwacht te bezichtigen. Sowieso is er een sterrenquiz voor kinderen tot en met twaalf jaar. Daarnaast houdt Marc Verheijen een lezing over de bouw van de Blaauw Sterrenwacht die dit jaar precies tien jaar bestaat. Ook is er een lezing van Tim de Zeeuw over het leven en werk van Adriaan Blaauw (1914 - 2010). In het Kapteyn mobiele planetarium reis je door ons zonnestelsel en verder. Kinderen kunnen terecht in de knutselhoek. Daarnaast laat het universitaire wetenschapscentrum Science LinX bezoekers in de doe- en ontdektentoonstelling zelf experimenteren met de wetenschap. En Bernard Jones presenteert het astronomienieuws (in het Engels)
Meer informatie en aanmelden

Leiden - Zaterdag én zondag open huis op de Oude Leidse Sterrewacht
In Leiden valt er op zaterdag (van 20.00 tot 23.00 uur) en zondag (van 12.00 tot 17.00 uur) veel te beleven op de Oude Leidse Sterrewacht aan de Witte Singel. Bezoekers kunnen door de historische gebouwen rondlopen, door de antieke sterrenkijkers kijken, met de zonnetelescoop zonnevlekken waarnemen, in het lichtlaboratorium verschillende projecten bekijken over licht en vragen stellen aan sterrenkundigen. Op zondag is de open dag. Bezoekers kunnen deelnemen aan uiteenlopende activiteiten van kinderworkshops en planetariumshows tot lezingen en quizzes.
Meer informatie en aanmelden voor zaterdag | meer info over zondag 

Nijmegen - Al op vrijdag sterrenkijken!
De Radboud Universiteit organiseert op vrijdag al een kijkavond. U kunt de telescopen bezoeken, er zijn filmpjes voor jong en oud, een wetenschapper geeft een lezing over een recente ontdekking en u kunt praten met echte sterrenkundigen. De rondleidingen starten om 19.00 uur en gaan op volgorde van binnenkomst. De laatste rondleiding is om 21.00 uur.
Meer informatie en aanmelding