Nacht van de nacht (heel Nederland)

Dit is de kaart met activiteiten een eerdere Nacht van de Nacht. Check de site voor updates.
Dit is de kaart met activiteiten een eerdere Nacht van de Nacht. Check de site voor updates.

Op zaterdag 28 oktober gaat niet alleen de wintertijd weer in, maar is het ook de Nacht van de Nacht. Er zijn tientallen activitieten door heel Nederland. We lichten Amsterdam, Dwingeloo, Groningen en Nijmegen eruit.

Amsterdam: Bezoek de sterrenkoepels van de Universiteit van Amsterdam
Als er één activiteit baat bij heeft dat we het licht uit doen, dan is dat wel sterrenkijken. Het Anton Pannekoek Instituut voor Sterrenkunde van de Universiteit van Amsterdam opent daarom haar sterrenkoepels voor de Nacht van de Nacht. Met ieder uur een rondleiding van circa 45 minuten, waarbij we bij helder weer uiteraard de telescopen inzetten. Deze avond zijn onder andere Jupiter, Saturnus en de gedeeltelijk verduisterde maan te zien.
Details: Science Park 904, Amsterdam | 20.00 - 0.00 uur | gratis (aanmelden vanaf een week van te voren | meer info

Dwingeloo: Sterrenkijken bij de radiotelescoop
Bij helder weer staan er sterrenkijkers naast de grote radiotelescoop en vertellen we over de sterren die er te zien zijn. In de radiotelescoop leggen we uit hoe radiostilte en duisternis hetzelfde zijn, en geven we demonstraties van een pulsar (neutronenster) en/of waterstof in de Melkweg. De demonstraties in de radiotelescoop gaan ook bij bewolkt weer door, want radiogolven gaan dwars door de wolken heen. Kaartjes kosten 3 euro.
Details: Oude Hoogeveensedijk 6, Dwingeloo | 18.30 -22.00 uur | meer info en reserveren (verplicht)

Groningen: Reis door de ruimte bij de Rijksuniversiteit Groningen
In de Bernoulliborg is een uitgebreid programma voor zowel kinderen als volwassenen. Bij goed weer zullen er telescopen buiten staan, maar ook bij slecht weer is er genoeg te beleven. Vanaf 19:00 uur zijn er rondleidingen door de Blaauw sterrenwacht, zowel in het Nederlands als in het Engels. In het mobiel planetarium kunnen bezoekers mee op reis door het universum en er zullen lezingen gegeven worden door Sterrenkundigen. Voor de kinderen is er een astronomische knutselhoek.
Details: Nijenborgh 9, Groningen | 18.30 - 23.00 uur | gratis, maar aanmelding  voor diverse onderdelen | meer info

Nijmegen: Sterrenkijkavond Radboud Universiteit (vrijdag 27 oktober!)
Van september tot en met maart kun je elke laatste vrijdag van de maand terecht bij de Radboud Universiteit voor lezingen van astronomen, voor een rondleiding door de sterrenkoepels en voor een live demonstratie (dat laatste als het weer het toelaat). Deelname is gratis. Bij te grote belangstelling geldt dat wie eerst aankomt, voorrang krijgt.
Details: Huygensgebouw, Radboud Universiteit, Heijendaalseweg 135, Nijmegen | 19.00 - 21.00 uur | gratis | meer info

Website met alle activiteiten van de Nacht van de Nacht