Monsters aan de Hemel

Monsters aan de Hemel

De vorming van een zwart gat verraad zich door een gammaflits. In deze lezing vertelt Prof. Dr. Ralph A.J.M. Wijers over het onderzoek aan deze monsters aan de hemel.

Gammaflitsen zijn kosmische explosies van gammastraling die waarschijnlijk plaatsvinden aan het einde van het leven van een massieve ster waarna een zwart gat wordt gevormd. Het is ook mogelijk dat gammaflitsen ontstaan wanneer twee extreme objecten, zoals zwarte gaten en neutronensterren, samensmelten. In 1997 was plaatsbepaling van deze gammaflitsen voor het eerst mogelijk met de groothoekcamera’s aan boord van de Italiaans-Nederlandse satelliet BeppoSAX-satelliet. Hieruit bleek dat gammaflitsen ver weg in het heelal ontstaan. Tegenwoordig worden gammaflitsen vooral geobserveerd met de SWIFT-satelliet.

Ralph Wijers is hoogleraar sterrenkunde en directeur van het Astronomisch Instituut Anton Pannekoek van de Universiteit van Amsterdam. Prof. Dr. Ralph Wijers doet voornamelijk onderzoek aan gammaflitsen. Hij richt zich hierbij op de natuurkunde achter gammaflitsen.

Dinsdag 6 november vanaf 20.00 uur. Entreeprijs is €5 voor leden en €12.50 voor niet-leden. Dit is inclusief een drankje vooraf en tijdens de pauze. Toegangsbewijs is online of aan de kassa te verkrijgen. Meer informatie op de website
Natura Artis Magistra
Plantage Kerklaan 38-40
Amsterdam