Lezing: Uncovering the secrets of the Universe with observational cosmology (Leiden, in het Engels)

Een uit drie delen samengestelde foto. Rechtsonder het Vera C. Rubin Observatory. (c) NOIRLab/NSF/AURA. Rechts: artistieke weergave van de verdeling van donkere materie. (c)  MPA/Springel et al. Links: een stuk sterrenhemel: (c) Patrick Fore
Een uit drie delen samengestelde foto. Rechtsonder het Vera C. Rubin Observatory. (c) NOIRLab/NSF/AURA. Rechts: artistieke weergave van de verdeling van donkere materie. (c) MPA/Springel et al. Links: een stuk sterrenhemel: (c) Patrick Fore

Rijkmuseum Boerhaave en het Lorentz Center organiseren op donderdagavond 16 maart de lezing Uncovering the secrets of the Universe with observational cosmology. De Engelstalige lezing wordt gegeven door Danielle Leonard in de foyer van Boerhaave.

Danielle Leonard doceert sterrenkunde aan de Universiteit van Newcastle in het Verenigd Koninkrijk. Ze onderzoekt hoe de zwaartekracht licht buigt als het langs grote groepen sterrenstelsels gaat. Door deze metingen te gebruiken, probeert ze meer te weten te komen over het universum en hoe het in elkaar zit.

Leonard neemt het publiek mee langs belangrijke momenten in de kosmologie van de afgelopen eeuw. Ze vertelt over de ontdekking van het uitdijende heelal en de kosmische achtergrondstraling. Ook gaat ze in op de huidige zoektocht van onderzoekers die miljarden sterrenstelsels in kaart brengen om meer te ontdekken over donkere materie en donkere energie.

Meer informatie
Datum: 16 maart 2023 van 18.30 to 19.30 uur
Plaats: Foyer van Rijksmuseum Boerhaave, Lange St. Agnietenstraat 10, Leiden
Kosten: Gratis met een kaartje voor het museum (of helemaal gratis met een museumkaart, studentenkaart, et cetera)
Aanmelden verplicht via de website van Rijksmuseum Boerhaave