Lezing: een wetenschappelijk kerstverhaal (Leiden)

Lezing: een wetenschappelijk kerstverhaal (Leiden)

Rijksmuseum Boerhaave in Leiden organiseert in november en december een reeks thema-middagen die aansluiten op de tentoonstelling Kosmos: Kunst & Kennis. In de Salon-lezingen komen diverse aspecten binnen de kosmologie aan bod, van wetenschapshistorie tot actueel onderzoek. Zaterdagmiddag 21 december is een speciale kersteditie. Rob van Gent presenteert dan een wetenschappelijk kerstverhaal over de Ster van Bethlehem.

Elk jaar viert de christelijke wereld op 25 december de geboorte van Jezus Christus. Een belangrijk element in het Kerstverhaal is de wonderbaarlijke ster die de Wijzen uit het Oosten naar Bethlehem voerden. Aanvankelijk werd het verschijnsel verklaard als een goddelijk teken. Maar vanaf de middeleeuwen hebben vele theologen, astronomen en astrologen gepoogd om een ‘natuurlijke’ verklaring te geven. Was de Ster van Bethlehem een komeet, een samenstand van planeten, een exploderende ster of een UFO?

Behalve op deze kwesties gaat Rob van Gent in op enkele andere vragen die het Kerstverhaal oproept: is de ware geboortedag van Christus eigenlijk nog te achterhalen? Rob van Gent studeerde sterrenkunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde in 1989. Hij werkte van 1989 tot 1999 bij Museum Boerhaave als conservator voor de sterrenkundige collectie.


Meer informatie en aanmelden:
https://rijksmuseumboerhaave.nl/te-zien-te-doen/salon-kerstverhaal/