Lezing: De JUICE-missie naar de manen van Jupiter (Amersfoort)

(c) ESA/ATG medialab; Jupiter: NASA/ESA/J. Nichols (University of Leicester); Ganymede: NASA/JPL; Io: NASA/JPL/University of Arizona; Callisto and Europa: NASA/JPL/DLR
(c) ESA/ATG medialab; Jupiter: NASA/ESA/J. Nichols (University of Leicester); Ganymede: NASA/JPL; Io: NASA/JPL/University of Arizona; Callisto and Europa: NASA/JPL/DLR

Op 31 mei van 20.00 tot 22.00 uur geeft Dominic Dirkx (TU Delft) een lezing over de JUICE-missie die onderweg is naar de manen van Jupiter. De lezing is in Het Groene Huis in Amersfoort en wordt georganiseerd door Sterrenwacht Midden Nederland.

De Jupiter Icy Moons Explorer Mission (JUICE) van de European Space Agency is sinds 14 april 2023 onderweg naar Jupiter. Het primaire wetenschappelijke doel van de JUICE-missie is het karakteriseren van Jupiters ijsmanen Europa, Ganymedes en Callisto. Dominic Dirkx, projectwetenschapper van het PRIDE-experiment op de JUICE-missie vertelt meer over deze ijsmanen en de interactie tussen de manen en Jupiter.

Hij licht al een tipje van de sluier op: "De ijsmanen van Jupiter bestaan voor een groot gedeelte uit waterijs. Bij Europa en Ganymedes kunnen we met grote zekerheid zeggen dat er zich onder het ijsoppervlak diepe, maanomvattende wateroceanen bevinden. Wij verwachten zelfs dat er in elk van deze oceanen meer vloeibaar water is dan in alle oceanen op aarde bij elkaar. Dit maakt deze manen van bijzonder groot belang voor het begrijpen van mogelijke buitenaardse habitats voor leven."

JUICE zal de manen, en de interactie tussen deze manen en Jupiter, bestuderen door gebruik te maken van een verzameling van wetenschappelijk instrumenten zoals camera's, spectrometers, een laserhoogtemeter, een radar, plasmadetectoren en een radiosysteem om de beweging van JUICE ten opzichte van de aarde te meten.

Locatie: Het Groene Huis, Schothorsterlaan 21, 3822 NA Amersfoort.
Datum: Vrijdag 31 mei 2024, 20.00 uur tot 22.00 uur (de zaal opent om 19.30 uur).
Toegang: €7,50  (leden gratis) 
Meer informatie en tickets