Lentelezing: Buurvrouw Maan (Leiden)

Lentelezing: Buurvrouw Maan (Leiden)

De Universiteit Leiden en het Dispuut 'F. Kaiser' organiseren op vier zaterdagmiddagen in maart lezingen over de maan. Vier vooraanstaande wetenschappers nemen het publiek mee op een reis door hun vakgebied.

Zaterdag 9 maart: De maan als deeltjesdetector (prof. dr. Stijn Buitink, VU Brussel)
De aarde wordt voortdurend bestookt met een bombardement aan hoogenergetische deeltjes. Deze deeltjes worden gemaakt in ontploffende sterren en superzware zwarte gaten. Ze hebben een energie die vele malen groter is dan wat we op aarde kunnen bereiken met bijvoorbeeld de Large Hadron Collider van CERN. Het detecteren van kosmische deeltjes is een nieuwe manier om naar het heelal te kijken en meer te leren over de meest explosieve fenomenen in het universum. In de afgelopen eeuw zijn er veel technieken ontwikkeld om de deeltjes te meten. Telkens bleek dat er nog grotere detectoren gebouwd moesten worden om nog extremere deeltjes in kaart te brengen. Om op de allerhoogste energie te zoeken, hebben we een detector nodig ter grootte van de maan. Met behulp van een nieuwe generatie radiotelescopen (LOFAR in Nederland en de Square Kilometer Array in Australië) is het inderdaad mogelijk om de maan in een deeltjesdetector te veranderen. In deze lezing legt Stijn Buitink (VU Brussel) uit hoe dat werkt en welke ontdekkingen we in de toekomst van deze techniek kunnen verwachten.

Zaterdag 16 maart: Buurvrouw Maan (drs. Rudolf le Poole, Universiteit Leiden)
Vijftig jaar geleden was de eerste landing op de maan. Het was een spannende en fascinerende fase in het maanonderzoek en in ruimtevaart. Rudolf le Poole (Universiteit Leiden) zal een overzicht geven van het ondersteunende onderzoek in die tijd en van de ontwikkelingen in de ruimtevaart die dat mogelijk maakten. Dit is, in het licht van de nieuwe maanmissies, actueler dan ooit.

Zaterdag 23 maart: Moons Beyond the Solar System (dr. Matthew Kenworthy, Universiteit Leiden)
There are over 170 moons in our solar system, ranging from ice worlds through to rocky surfaces. More than one shows signs of geysers and one has volcanic activity. It’s reasonable to assume that they have moons too around many of the thousands of planets discovered orbiting around other stars in our galaxy. Fifty years after the moon landings we are close to confirming the presence of exomoons around other planets outside the solar system. Matthew Kenworthy (Leiden University) will present the different ways we are looking for exomoons, what they can tell us about how planets and moons form, and speculate when we will make the first detection of an exomoon.
NB. Deze lezing is in het Engels / This lecture will be in English

Zaterdag 30 maart: The Once and Future Moon? (dr. James Carpenter, ESA-ESTEC)
James Carpenter (ESA-ESTEC) will talk about the past and future of exploration on the moon. He will be focusing on the science we learned from Apollo, what we’ve learned since and how this prepares us for the exciting international activity to come.
NB. Deze lezing is in het Engels / This lecture will be in English

Meer informatie
Locatie: Oude Leidse Sterrewacht, Sterrenwachtlaan 11, Leiden
Tijd: 13.15-16.00 uur (de lezingen duren van 14.00 tot 15.00 uur. Daarna is er een rondleiding, behalve op 16 maart, want dan is er een speciaal programma vanwege de Landelijke Sterrenkijkdagen)
Kosten: 4 euro per persoon per lezing
Meer informatie en kaartjes via: http://www.oudesterrewacht.nl/lentelezingen/