Leidse Sphaera weer in Museum Boerhaave.

Leidse Sphaera weer in Museum Boerhaave.
De rotterdamse burgemeester Vroesen liet in 1670 een enorm planetarium bouwen ter bevordering van het heliocentrisch wereldbeeld. Museum Boerhaave heeft haar laten restaureren en weer ten toon gesteld.

Nicolaas Copernicus zette in 1543 de wereld op zijn kop met zijn boek "Over de omwentelingen der hemellichamen". Daarin beschreef hij een planetenmodel met de zon als middelpunt, in plaats van het heersende beeld dat de aarde het middelpunt van het heelal was.

Een Rotterdamse burgemeester zag het zijn taak om het grote publiek te overtuigen van dit heliocentrisch wereldbeeld. Daarvoor liet hij een enorm planetarium bouwen. Nu bekend onder de naam de "Leidse Sphaera" is dit zeventiende eeuws planetarium het oudste ter wereld dat bewaard is gebleven.

Twee eeuwen van verwaarlozing van het planetarium resulteerden in een vervuild uurwerk en in gecorrodeerde onderdelen. Met steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds, Fonds 1818 en het Hendrik Muller Fonds heeft Museum Boerhaave het afgelopen jaar de Leidse Sphaera volledig gerestaureerd. Vanaf 19 november is hij weer in al zijn pracht op zaal te bewonderen.

Vanaf zaterdag 19 november 2011
Museum Boerhaave
Lange St. Agnietenstraat 10, Leiden
Meer info