Landelijke Zonnekijkdag

Foto van een zonnevlek, gemaakt met een H-alfa-zonnekijker. (c) Lunt Solar Systems
Foto van een zonnevlek, gemaakt met een H-alfa-zonnekijker. (c) Lunt Solar Systems

Tuur naar de zon tijdens de Landelijke Zonnekijkdag. Op zondag 7 juli 2023 kun je tijdens dit landelijke evenement veilig door een telescoop de zon bewonderen. Van migrerende zonnevlekken tot kolkende lussen van gas die groter zijn dan de aarde: amateurastronomen kunnen je met speciale telescopen de zon laten zien zoals je die niet eerder zag. Zitten wolken de zon in de weg? Laat je dan uitleggen wat voor wolken het zijn en wat dat weerkundig betekent. Meer informatie en kijklocaties staan op www.zonnekijkdag.nl.

Amateurastronomen en sterrenwachten hebben speciale telescopen om veilig naar de zon kijken. Ze maken bijvoorbeeld donkere zonnevlekken zichtbaar dankzij een filter dat het felle zonlicht tempert. Hoe meer zonnevlekken, hoe 'actiever' de zon. Met een filter dat alleen rood licht overlaat, komt een kolkende en wervelende zon in beeld met lussen van gas die groter kunnen zijn dan de aarde. Het publiek kan dankzij deze telescopen meer te weten komen over de zon. De afgelopen jaren was de zon vrij rustig, maar nu wordt de zon steeds actiever en zijn er vrijwel dagelijks zonnevlekken te zien.

Naast zon ook aandacht voor weer
Verspreid door Nederland zullen verschillende sterrenwachten en sterrenkunde-amateurs hun telescoop op de zon richten. Als de wolken spelbreker zijn is er op veel locaties ook een alternatief programma. De KNVWS werkt samen met een van haar lidorganisaties, de Vereniging voor Weerkunde en Klimatologie (VWK) om bij enkele kijklocaties het publiek ook kennis te laten maken met weerkunde. Ontdek de wolkensoorten aan de lucht en de bijzondere verschijnselen die ontstaan dankzij de zon, zoals halo’s en bijzonnen.

Over de KNVWS
De Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS, www.knvws.nl) werd opgericht in 1901. Zij zet zich sinds die tijd in voor het enthousiasmeren van het publiek voor de hobbymatige weer- en sterrenkunde en het verbinden en ondersteunen van de ruim vijftig aangesloten verenigingen en sterrenwachten. De KNVWS organiseert al jaren de Landelijke Sterrenkijkdagen. In 2019 kwam daar de Landelijke Zonnekijkdag bij. Dankzij dit initiatief kan het publiek de komende jaren volgen hoe de zon actiever wordt. De Landelijke Zonnekijkdag valt samen met de zonnekijkdag in België die daar al vaker heeft plaatsgevonden.

Meer informatie, het online programma en bezoeklocaties: www.zonnekijkdag.nl